Suriname blijft het goed doen met malariabestrijding
09 Nov 2016, 22:45
foto
Doktor S. Vrede met de Malaria prijs voor Suriname. (Foto: min. Volksgezondheid.)


Suriname is op de tweede plaats geëindigd van de top drie van de Malaria Champions of the Americas award. Costa Rica heeft de eerste prijs gewonnen. Suriname had in 2010 al met de eer gestreken voor zijn bijdrage aan de enorme daling van het aantal malaria-infecties in het binnenland. In 2007 had Suriname al het Millennium Ontwikkelingsdoel voor malaria gehaald.

De award wordt jaarlijks uitgereikt in verband met de viering van Malaria Day of the Americas op 6 november. Suriname wil malaria elimineren. Het doel is bijna gehaald, “maar juist de laatste loodjes wegen het zwaarst,” zegt het ministerie van Volksgezondheid. De malaria die nog voorkomt in het land, is vooral te wijten aan de ver afgelegen goudmijngebieden. Daarnaast is er een “voortdurende import van malaria vanuit onze buurlanden.” Het ministerie wijst erop dat hierdoor aldoor het risico er is van herintroductie van malaria in gebieden waar de parasiet als succesvol was bestreden.

Internationale donoren, vooral het Global Fund en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank ondersteunen het land om zijn malaria-eliminatie doel te bereiken. Voor Suriname blijft het een van de prioriteiten om met man en macht malaria de kop in te drukken en te garanderen dat tot in het verre binnenland malaria vrij kan worden verklaard.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May