Ambtenaren vinden spaar-inhouding 10% nu te zwaar
09 Nov 2016, 01:33
foto
Het Staatsbesluit waarin de inhouding van 10% van het salaris verplicht is gesteld.


Vanaf eind van deze maand zal de overheid 10 procent van het brutosalaris inhouden van ambtenaren die in tijdelijke dienst zijn of een arbeidsovereenkomst hebben met de Staat Suriname. De inhouding zal ook plaatsvinden van landsdienaren die al in dienst zijn, maar geen spaarinhouding plaatsvond. Dit heeft te maken met een Staatsbesluit dat vanaf maart van kracht is. De mogelijkheid is gecreëerd tot inhouding van een spaarbedrag op salarissen van ambtenaren die niet onder de pensioenvoorschriften vallen.

Niet alle ambtenaren zijn er gelukkig mee dat de inhoudingen vanaf deze maand zullen plaatsvinden. Bovendien moet vanaf december de periode april tot en met oktober ingelopen worden. "In deze precaire economische situatie is het zwaar dat 10% van het brutosalaris zal worden ingehouden," zegt een ambtenaar aan Starnieuws. Beseft wordt dat bij pensionering een pensioen belangrijk is, maar de inhouding komt volgens de ambtenaar op een bijzonder ongelukkig moment, waarbij mensen niet uitkomen met hun salaris. Na verhoging van het salaris, zoals president Desi Bouterse bij de jaarrede op 30 september heeft aangekondigd, zou de situatie te dragen zijn voor ambtenaren die ook gebukt gaan onder de economische situatie.

In het Staatsbesluit wordt aangegeven dat deze beslissing is genomen om ervoor te waken dat een landsdienaar bij overgang in vaste dienst voor de verplichting tot betalen van een groot inkoopbedrag komt te staan. Het Staatsbesluit was nodig na de invoering van de Sociale Wetten in 2014. In de Wet Algemeen Pensioen 2014 is een algemene pensioenregeling ingevoerd. Dit Staatsbesluit is eveneens van toepassing op de groep landsdienaren die reeds een tijdelijke aanstelling hadden. Deze groep krijgt de ruimte om de spaarpremie in te kopen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May