Bouterse veegt kritiek op obligatielening van de tafel
08 Nov 2016, 03:03
foto
President Desi Bouterse legt uit dat Suriname een geweldige job heeft gedaan met het uitzetten van de obligatielening op de internationale kapitaalmarkt. (Foto: Raoul Lith)


President Desi Bouterse wuift de kritiek die op de internationale staatsobligatie geleverd is, weg. Integendeel vindt hij dat er een geweldige job is gedaan. Hij had juist felicitaties verwacht, maar kreeg een regen van kritiek op de eerste internationale obligatie die Suriname uitzette voor US$ 550 miljoen. Bouterse zei dat Suriname zich op eigen kracht geprofileerd heeft op de internationale kapitaalmarkt en nota bene een relatief goede rente heeft weten te behalen. "Investeerders spraken hiermee vertrouwen uit in de toekomstige economische ontwikkelingen van ons land, anders hadden zij hun risico wel veel hoger geprijsd," zei de president maandag in De Nationale Assemblee.

Het staatshoofd deelde mee dat de deal bijna was afgeblazen omdat Suriname enkele juridische zaken moest afwikkelen, aangezien de obligatie volgens het rechtssysteem van New York is aangegaan. Voor Vidjai Kirpalani zou Bouterse een applaus vragen als het mocht in De Nationale Assemblee. Er is met juristen, de procureur-generaal en alle mogelijke deskundigen om de tafel gezeten om zaken rond te krijgen. Kirpalani heeft ervaring met dit soort aangelegenheden, legde Bouterse uit. Hij merkte op dat Kirpalani nog erbij een VHP'er is, maar als het nodig is in landsbelang wordt de bijdrage van eenieder gevraagd.

Veilig stellen schuldverplichtingen
De obligatielening is nodig om een reeks van opkomende schuldverplichtingen centraal veilig te stellen. Een groot deel betreft betaalverplichtingen van staatsbedrijven en of geleverde goederen en diensten die essentieel zijn binnen de economie, zei de president. Hij weersprak dat goedkope schulden worden omgezet in dure.

Ook minister Gillmore Hoefdraad van Financiën legde uit dat 9,25% niet slecht is, gezien de risico's. Hij weerlegde dat Staatsolie of wat dan ook als onderpand is gegeven. Ruim 120 internationale investeerders hebben belangstelling getoond. De maatregelen die de regering genomen heeft om de economie gezond te maken op termijn, hebben vertrouwen gewekt, meent Hoefdraad. Hij gaf aan dat volgens de regels er geen ruchtbaarheid moet worden gegeven voordat de kapitaalmarkt wordt opgegaan. Negatieve reacties zouden het succes kunnen beïnvloeden. Er is met alle relevante instellingen die betrokken zijn bij leningen nauw overleg geweest.

Bestemming obligatielening
De president gaf aan waarvoor de lening is bestemd:
- US$ 300 miljoen herfinanciering van geplande schuldaflossingen voor 2016 en 2017 van Staatsolie en aflossen schulden van EBS aan Staatsolie voor olieleveranties en energievoorziening.
- US$ 86 miljoen Oppenheimer senior note van april 2016 wordt afgelost
- Aflossing van schuld aan Petroleos de Venezuela.
- Herfinanciering van externe schulden van EBS van US$ 65 miljoen na de doorlichting van EBS.
- Financiering van resterende cash calls aan overheidsaandelen in de Newmont goudmijn.
- Betalen van achterstallige rekeningen van de overheid van voor 2016. Hiermede worden alle achterstanden ingelopen.

De 'fees' waren 1.35% van de obligatielening. Totaal ongeveer US$ 8 miljoen aan 'fees' en kosten voor de uitgifte van de obligatie die evenredig door de Staat en Staatsolie worden gedragen. Bij het aangaan van de obligatielening is er rekening gehouden met de huidige schuldpositie en het leningenplafond. Alles is conform de Wet op de Staatsschuld. De regering verwacht dat er ruimte blijft behouden binnen het wettelijke 60% van het BBP-plafond van de totale schuld.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May