Bouterse stelt dat Gajadien politieke gevolgen moet dragen
07 Nov 2016, 14:35
foto
President Desi Bouterse in De Nationale Assemblee vandaag. (Foto: Raoul Lith)


President Desi Bouterse heeft aangekondigd dat de uitlating van Assembleelid Asiskumar Gajadien (waarnemend fractieleider VHP) politieke gevolgen zal hebben. Hij vindt de uitspraken kwetsend, beledigend, denigrerend en zeer onfatsoenlijk. Om het instituut van het staatshoofd te beschermen, heeft de president de vergadering verlaten afgelopen donderdag. Voordat de president inging op de vragen vandaag, maakte hij deze opmerkingen in De Nationale Assemblee.

Gajadien zei dat de regering er werk van maakt om het volk in armoede te dompelen. Hij stelde dat de president jonge meisjes naar massagesalons stuurt. Het volk wordt uitgekleed, waarbij grote delen van het volk zelfs naar oude kleding zouden vragen. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vroeg Gajadien om de woorden terug te nemen, want de president stuurt niemand naar massagesalons. Hij nam de uitspraken uiteindelijk terug. Simons zei vandaag dat het college eigen instrumenten heeft om zaken te corrigeren. Daarom heeft zij erop gestaan dat Gajadien de uitspraken terugneemt. Deze uitspraken zijn verwijderd uit de handelingen en de video's.

Gajadien vroeg om een punt van orde. Hij haalde aan dat de president het instituut van het staatshoofd beschermt, maar ook het college moet worden beschermd. Volgens het Assembleelid heeft de president zich dreigend uitgelaten en 'de stoel' laat dat toe. De Assembleevoorzitter zei hierop dat de president geen bedreiging heeft geuit in juridische zin. Het gaat om een politieke opmerking.

Bouterse maakte een toespeling dat iemand uit de VHP achter zijn voorzitter om een gesprek met hem wilde hebben na de verkiezingen. Hij heeft de persoon gevraagd om zich niet als een varken te gedragen en zijn voorzitter te bellen. In geen enkele constellatie zal de NDP in 2020 gesprekken voeren waar dit 'politieke kuiken' deel van uitmaakt. Hij doelde op Gajadien. Bouterse voerde aan dat hij dit bedoelt met politieke gevolgen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May