Minister Van Dijk-Silos: Suriname uit gevarenzone CFATF
07 Nov 2016, 11:54
foto
De vlaggen van de landen van de Caribbean Financial Action Task Force.


Suriname komt op de volgende vergadering definitief uit de gevarenzone en wordt gevrijwaard van blacklisting door de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). Minister Jennifer van Dijk-Silos die op de vergadering is in Turks- en Caicos-elanden, zegt aan Starnieuws dat nu de goedkeuring is verkregen om voort te gaan met de exitprocedure. Woensdag volgt de bekrachtiging. "Hierdoor wordt de poort groter opengemaakt voor buitenlandse financiering en investering," legt de bewindsvrouw uit.

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday heeft de maatregelen die Suriname genomen heeft tegen witwassen van criminele gelden, gepresenteerd. Alle stappen die ondernomen zijn, zijn minutieus gepresenteerd. De maatregelen zijn geaccepteerd, waardoor het land geen risico loopt om op de zwarte lijst te komen.

"We mogen verder gaan naar de formele exit volgens de CFATF-procedure. Een groep landen zal Suriname technische bijstand verlenen om alle stappen die gezet moeten worden, af te ronden. Dit is de eerste exit". De bewindsvrouw is blij met deze mijlpaal die bereikt is door hard te werken.

De CFATF is een organisatie van 27 landen binnen de Caribische regio die afspraken hebben gemaakt om gemeenschappelijk maatregelen te treffen tegen het witwassen van criminele gelden. Suriname heeft zijn wet- en regelgeving aangepast om te voldoen aan de verplichtingen die zijn overeengekomen in een actieplan. Vanaf 2012 zijn de tekortkomingen geconstateerd door een CFATF-missie die het land aandeed. Sindsdien was er een trage voortgang in het doorvoeren van wijzigingen die nodig zijn om op één lijn te liggen met de organisatie. In november 2014 is een actieplan opgesteld.

Toch stelde de CFATF vast dat Suriname onvoldoende vooruitgang had geboekt bij het aanpakken van de belangrijke strategische gebreken waarvoor hervorming van de wetgeving essentieel was. Suriname had tot mei 2016 om de nodige stappen te nemen om deze tekortkomingen in zijn beleid aan te pakken. In juni zijn tijdens de vergadering in Jamaica de puntjes verder op de i gezet. De vooruitgang die geboekt is, wordt in deze vergadering beoordeeld, waarna een verklaring op de website van CFTAF zal worden geplaatst.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May