Biza start binnenkort met opleiding bachelorniveau
07 Nov 2016, 04:22
foto
Minister Mike Noersalim met cursisten van Nickerie. (Foto: Biza)


Het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) is bezig met de voorbereidingen om binnenkort te beginnen met een hogere ambtenarenopleiding. Dit houdt in dat ambtenaren die de VAAO-opleidingen (Voortgezette Algemene Ambtenaren Opleiding), gelijkgesteld met MBO-plus, hebben afgerond, hierna verder kunnen gaan voor de bachelor-opleiding.

Biza-minister Mike Noersalim kondigde dit aan tijdens de start van de VAAO in Nickerie. “De bedoeling is dat u verder kunt studeren, omdat dat gaat maken dat u ook in het ambtelijke niet alleen beter wordt, maar ook een betere waardering kunt krijgen”, zei de bewindsman. Hij gaf aan heel wat ambtenaren rond de 58 jaar te hebben ontvangen, die hebben aangegeven dat ze graag een bevordering zouden willen om een betere grondslag te hebben voor hun pensioen. “Ik weet zeker dat wanneer u die leeftijd hebt bereikt, u ook gaat nadenken over uw pensioen. En die opleiding zal niet alleen ervoor zorgen dat u een betere grondslag krijgt voor uw pensioen, maar het zal ook maken dat u hoger in de hiërarchie komt. En ik denk dat dit het doel is van ons allen: om steeds hoger te komen.”

Betere overheid
Biza is bezig met de exercities rond de opleiding. Minister Noersalim heeft reeds gesprekken gevoerd met zijn collega van Onderwijs, om de hogere ambtenarenopleiding de nodige erkenning te geven. Ook is Biza bezig met deskundigen om dit helemaal uit te werken, zodat tegen de tijd dat de cursisten de huidige VAAO hebben afgerond, zij door kunnen gaan met de bachelor-opleiding.

“Wij gaan door om u betere kansen te geven, zodat u op het ministerie waar u werkzaam bent, ook beter kan performen. En dat zal resulteren in een betere overheid en een verbetering van de diensten die we verlenen aan de gemeenschap. Want daar gaat het om. Ministeries hebben vaak een dienstverlenende taak aan de gemeenschap en het is belangrijk dat we deze diensten zodanig verlenen, dat de gemeenschap tevreden is. Het moet niet zo zijn dat men denkt: ‘Ach, het zijn ambtenaren en ze gooien er met hun pet naar. Men gaat de kwaliteit en het niveau van ons als overheid moeten zien en dan weet ik zeker dat we over een paar jaar een andersoortige overheid hebben”, zei Noersalim.

Gendergelijkheid
Aan de VAAO in Nickerie nemen 45 cursisten deel. Daartoe behoren enkele mannelijke ambtenaren, een gegeven waarover de bewindsman zeer verheugd was. “Het vak Gender is inmiddels ook op de VAAO geïntroduceerd en dat is echt belangrijk als we gendergelijkheid willen bereiken”, gaf Noersalim de cursisten mee.

Rekenkundige vaardigheden, beleid en planning, staatkundige ordening, coaching en bestuursrecht zijn enkele vakken die zij op de opleiding zullen tegenkomen. De minister acht het erg belangrijk dat de cursisten gemotiveerd blijven. “Dat kan op twee manieren: van binnenuit, uw intrinsieke motivatie, maar ook belangrijk is uw medestudent, uw collega, met wie u dagelijks een jaar lang, twee keer per week, de cursus mee gaat volgen. Gaat u met frisse moed, maar probeert u ook elkaar te ondersteunen”, stelde Noersalim.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May