Peneux ontvouwt grootse plannen ICT in onderwijs
05 Nov 2016, 14:18
foto
Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. (Foto: René Gompers)


“ICT in Education krijgt een wettelijke basis, een internationaal erkend diploma én het ministerie gaat er een beloning aan koppelen,” kondigt Robert Peneux, minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur aan. Peneux heeft bij de openingscollege van de ICT in Education opleiding, de studenten en leraren deelgenoot gemaakt van de plannen die de overheid heeft met ICT.

Het derde academisch jaar van de ICT-opleiding werd vrijdag geopend. De training, bestemd voor onderwijsgevenden en leerkrachten in opleiding, is door voormalig onderwijsminister, nu vicepresident Ashwin Adhin, opgezet en is tot stand gekomen door een duurzame samenwerking tussen het Onderwijsministerie, het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) en The International Institute for Education for Development (IIED). De driejarige opleiding is modern en praktisch. Er kan afgestudeerd worden op LO, MO-A en Bachelor niveau. IIED krijgt binnenkort toestemming van het ministerie om internationale opleidingen te verzorgen, deelt Peneux mee. “Want we gaan niet alleen maar praten over ICT in Education, wij willen het ook hebben over managementsystemen en de andere moderne zaken in organisatiestructuren.”

“Er komt een duidelijk curriculum voor de basis-, voj- en vos. ICT wordt een examenvak,” deelt Peneux mee. “Elk jaar heb ik nu in de leermiddelen aanbesteding 1000 computers besteld want ik wil integraal computers op alle scholen invoeren. We gaan uiteindelijk ICT in ons onderwijs invoeren. We gaan uiteindelijk de mogelijkheden van ICT bekijken.”

De visie van de regering is dat alle ministeries de technologie in hun beleid opnemen, geeft Peneux aan. “Het is zo raar dat je bij CBB moet gaan voor een uittreksel terwijl je dat gewoon van huis uit kan regelen. Het is ook zo onzinnig om bij de bank bij elke transactie elke keer je gegevens in te moeten vullen. En met al dat papier wordt er ook nog 'fromologus' en 'fromodorus' gedaan. We gaan een nieuwe benadering hebben, u kunt rekenen op mijn steun.”

Peneux merkt op dat er 10.144 docenten in het land zijn. Van dit aantal moeten minimaal 1000 opgeleid worden om ICT landelijk als vak en hulpmiddel op de scholen te introduceren. Peneux geeft aan dat zijn team al bezig is met het ministerie van Binnenlandse Zaken met het opmaken van een taakomschrijving en een beloningsstelsel. Volgend jaar augustus moeten de eerste zestig studenten de opleiding hebben afgerond. In januari zal een groep die een speciale tweejarige training gevolgd heeft, certificaten ontvangen.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May