Abdoel verwacht transparantie van de regering
04 Nov 2016, 08:55
foto
Assembleelid Amzad Abdoel tijdens zijn presentatie in De Nationale Assemblee donderdag. (Foto: Raoul Lith)


Assembleelid Amzad Abdoel (NDP) vindt het een goede zaak dat de regering na het akkoord met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) niet bij de pakken is blijven neerzitten. Zij is internationaal op zoek gegaan naar andere financieringsmogelijkheden om de inmiddels verzwakte economie weer op poten te krijgen. "Het akkoord dat met het IMF gesloten werd, zorgde er wel voor dat andere internationale instituten bereid waren leningen te verstrekken aan Suriname," concludeert Abdoel.

"Markant waren de onderhandelingen met het OIC om een bedrag van US$ 1,8 miljard vrij te krijgen voor het uitvoeren van projecten. Een ander markant moment is het met succes plaatsen van een staatsobligatie van US$ 550 miljoen," stelde Abdoel tijdens de algemene politieke beschouwingen donderdag. Hij vroeg de regering om welke redenen deze grote internationale organisaties en de internationale kapitaalmarkt zich bereid getoond hebben om zoveel geld vrij te maken voor een kleine economie als Suriname, indien het land niet over de capaciteit en de mogelijkheden beschikt om de leningen terug te verdienen en terug te betalen. "President, kunt u mij uitleggen wat deze internationale instituten hebben gezien in dit klein land om zoveel geld vrij te maken voor ons geliefd land?"

Abdoel merkte op dat er voorlichting is gegeven naar het volk toe. Toch vroeg hij aan de regering om de communicatie met het volk te verbeteren en het beleid beter uit te leggen. Hij wil graag concrete antwoorden op de volgende vragen:
1. Gaat het IMF-akkoord door, nu wij een staatsobligatie van US$ 550 miljoen hebben geplaatst?
2. Van IMF zouden we US$ 478 miljoen lenen. Is hiervan inmiddels US$ 87 miljoen als ondersteuning van de monetaire reserve bij de Centrale Bank van Suriname geplaatst? En kunnen wij inderdaad geen 2e tranche van de IMF-lening krijgen, omdat er nog gesprekken gaande zijn en wij nog moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden?
3. Hoeveel zouden wij nog van het resterende bedrag van de IMF- lening kunnen trekken, indien wij de Staatsobligatie verwerken in onze Staatsschuld?

Volgens de huidige informatie van het Bureau Staatsschuld was de totale Staatsschuld eind augustus 40,09% van het BBP. Het buitenlandse obligoplafond mag 35% van het BBP zijn en het Binnenlands obligoplafond 25%. In totaal 60% van het BBP. Eind augustus was het buitenlands obligoplanfond 20,13% en het binnenlands obligoplafond 19,96%.
4. Is het effect van de Staatsobligatie al doorberekend op het buitenlandse obligoplafond? Waarvoor zal deze lening specifiek gebruikt worden? Het is belangrijk dat het volk dit weet.
5. Indien dit gedaan is, hoeveel leenruimte zal er dan nog zijn om de meerjaren projecten die overeengekomen zijn met de IsDB ter waarde van US$ 1.8 miljard, uit te voeren?
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May