Barack Obama: Lot wereld staat op het spel
03 Nov 2016, 09:47
foto
President Barack Obama heeft gewaarschuwd voor het lot van de wereld dat op spel staat. (Foto: Reuters)


President Barack Obama heeft er bij de Democraten van alle etnische groepen op aangedrongen naar voren te komen en te stemmen voor Hillary Clinton. Hij heeft gewaarschuwd dat het lot van de Amerikaanse republiek - en de wereld - op het spel staat.

Het Amerikaanse staatshoofd zegt dat de Republikeinse tegenstander van Clinton, Donald Trump, een bedreiging is voor de zuurverdiende burgerrechten. President Obama sprak op een bijeenkomst in North Carolina. De Republikeinse presidentskandidaat, Trump, heeft gezegd dat Obama moet stoppen om campagne te voeren voor Clinton en zich moet richten op het besturen van het land. "Uiteindelijk wil niemand nog vier jaar Obama,” heeft hij verteld aan aanhangers in Pensacola, Florida. Volgens hem is Clinton de afgelopen dagen “losgeslagen.”

Amerikanen stemmen op dinsdag voor de kandidaat die ze willen zien in het Witte Huis. Recente opiniepeilingen tonen dat de race voor het Witte Huis tussen Clinton en Trump aanscherpt.

"Het lot van de republiek rust op jouw schouders," zei president Obama aan aanhangers in de belangrijkste kiesstaat North Carolina. "Het lot van de wereld wankelt en u, North Carolina, gaat ervoor moeten zorgen dat we hem in de juiste richting duwen.” Hij voegde eraan toe: "Ik ben niet uit op de stemming, maar ik vertel u wat - eerlijkheid op de stemming is; wat fatsoen op de stemming is, wat rechtvaardigheid op de stemming is, wat vooruitgang op de stemming is, onze democratie is op de stemming."

De FBI onderzoekt nu nieuwe e-mails die kunnen worden gekoppeld aan het onderzoek van een eigen e-mailserver van Clinton. FBI-directeur, James Comey, heeft felle kritiek gehad omdat hij het onderzoek slechts elf dagen voor de presidentsverkiezingen heeft aangekondigd. Eerder heeft president Obama hem impliciet bekritiseerd over het nieuw onderzoek naar het e-mailgebruik van Clinton tijdens haar periode als minister van Buitenlandse Zaken (2009-2013).

In een interview met website NowThisNews, dat woensdag is gepubliceerd, zegt Obama dat Amerikaanse onderzoeken niet moeten werken op basis van "insinuaties" of "onvolledige informatie". De opmerkingen van Obama zijn de eerste publieke commentaren sinds Comey vrijdag heeft aangekondigd dat de FBI een nieuwe partij e-mails heeft ontdekt, die misschien relevant zijn voor een eerder onderzoek dat was afgesloten. Het onderzoek had zich gericht op de behandeling van gerubriceerde informatie door Clinton. "Ik denk dat er een norm is dat wanneer er onderzoeken plaatsvinden, we niet werken op insinuaties, we niet werken op onvolledige informatie, we niet werken op lekken. We werken op basis van concrete beslissingen die zijn gemaakt," zei Obama.

"Toen dit de laatste keer grondig werd onderzocht was, de conclusie van de FBI, de conclusie van het ministerie van Justitie, de conclusie van herhaalde Congres- onderzoeken dat ze een aantal fouten had gemaakt, maar dat er niets was dat strafbaar was."

De laatste e-mails zijn gevonden in een afzonderlijk onderzoek naar beschuldigingen dat het voormalig congreslid Anthony Weiner illegale tekstberichten verstuurde aan een vijftienjarig meisje in North Carolina. Weiner is getrouwd met één van de naaste medewerkers van Clinton, Huma Abedin. De FBI heeft naar verluidt een bevel gekregen om de partij e-mails die toebehoren aan mevrouw Abedin te doorzoeken. De veronderstelling is dat de e-mails zijn gevonden op de laptop van haar echtgenoot die was vervreemd.

Er zijn naar verluidt 650.000 e-mails op de laptop die moeten worden onderzocht, maar het is onduidelijk wie de e-mails heeft verzonden of ontvangen of waar ze over gingen. Democraten hebben boos geëist dat de omstreden Comey snel publiekelijk maakt wat het onderzoeksagentschap weet over de nieuwe partij e-mails.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May