Menke geeft inzicht in problemen AdeKUS
03 Nov 2016, 00:53
foto
Jack Menke, voorzitter van universiteitsbestuur.


Studielimieters, docenten die langs elkaar werken, een lage slagingspercentage, gefragmenteerd onderwijs op de faculteiten en wetenschappelijk personeel dat maar niet bevorderd wordt. Dit zijn enkele van de problemen waarmee de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) al jaren mee worstelt. Binnenkort gaat het universiteitsbestuur de onderwijsraad instellen om oplossingen te brengen. Dit heeft bestuursvoorzitter Jack Menke aangekondigd op de 48e Dies Natalis van de universiteit, dinsdagavond.

Het bestuur is sinds zijn aantreden bezig met het doorvoeren van hervormingen en werkt tegelijkertijd aan kwaliteitsverbetering, deelt Menke mee. Er zijn zeven commissies, een denktank en een onderzoeksraad ingesteld. De resultaten van deze werkgroepen vormen de basis van een strategisch plan. “Opgemerkt moet worden dat de universiteit sinds haar oprichting in 1968 nimmer expliciet een duidelijke koers met vlijmscherpe speerpunten heeft kunnen formuleren,” geeft Menke aan. “De afgelopen maanden is er enige vooruitgang geboekt en worden de contouren van de speerpunten enigszins zichtbaar waarmee de universiteit binnen en buiten Suriname een herkenbare identiteit zal moeten verwerven.”

De commissies Wetenschappelijk Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek hebben vastgesteld waar bepaalde knelpunten zitten en hoe ze veroorzaakt zijn. Menke heeft een deel van de ‘diagnose’ met de aanwezigen gedeeld. Faculteiten hebben klachten over het instroomniveau van studenten. Er zijn wensen om het berekenen van studiepunten voor vakken en van het toetsbeleid te verbeteren. Studenten doen te lang over studies en het aantal dat uiteindelijk slaagt is te laag. Studenten vragen steeds meer aandacht voor de problemen die ze bij hun studie ondervinden. Dit resulteert in het steeds groeiend aantal studielimieters bij met name de faculteiten Maatschappij Wetenschappen en Technologische Wetenschappen. “Het studielimietersprobleem houdt aan de ene kant verband met het ontbreken van adequate toelatingseisen en aan de andere kant met tekortkomingen in het totale onderwijsproces vanaf de freubelschool tot en met de middelbare school,” leest Menke uit de ‘diagnose’.

Aan de andere kant moet er ordening komen in het onderwijsproces van de universiteit zelf, geven de commissies aan. Bevordering van wetenschappelijk personeel vindt nauwelijks plaats. De samenwerking tussen faculteiten en onderzoeksinstituten dient drastisch verbeterd te worden, beklemtoont Menke. Een ander punt dat aangepakt moet worden is de versnippering. Er is een fragmentatie geconstateerd van onderwijs tussen en binnen de faculteiten en het wordt alleen maar erger. “Bij sommige vakken worden er onnodig veel docenten ingezet die bovendien langs elkaar werken,” licht Menke toe. Een optimale benutting van voltijdse docenten moet worden nagestreefd. “Het universiteitsbestuur zal binnenkort een onderwijsraad in het leven roepen om te adviseren over het onderwijsbeleid. De onderwijsraad zal commissies instellen om voorstellen te doen ter oplossing van bovengenoemde knelpunten,” kondigt Menke aan.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May