Suriname in oktobernummer NatGeo
02 Nov 2016, 12:12
foto
Deze foto gemaakt door Maria Sybilla Merian is door National Geographic geplaatst in het oktobernummer 2016.


(Aangeboden)

In het oktobernummer van NatGeo krijgt Suriname extra aandacht. Van bladzijde 138 tot en met bladzijde 147, besteedt hoofdredacteur Aart Aarsbergen ruime aandacht aan de kunstenares Maria Sybilla Merian (1647–1717). Zij was van Duitse origine en was een hoogbegaafde tekenares van de Surinaamse natuur. Zij heeft vijf jaren in Suriname gewerkt en gewoond, maar helaas heeft zij nooit voldoende aandacht en waardering gekregen in Suriname.

Samen met de uitvinder van de schoenstikmachine, Jan Ernst Matzeliger (1852-1889) zou Suriname meer aandacht moeten schenken aan al de ‘kunstgenieën’ die hier hebben gewoond, geleefd en gewerkt en van Suriname hebben gehouden. Surinamers zijn te roekeloos en te onzorgvuldig omgegaan met hun eigen cultureel erfgoed. Want waar bevindt de Sticusa - collectie zich nu? En waar zijn de werken van ‘oom’ Wim Bos Verschuur en van ‘vader’ Govert Telting? Bijna niemand weet dat meer… en dat is niet goed voor de culturele ontwikkeling van het land…want wij zijn bezig onszelf te minachten.

Er is vaker geprobeerd extra aandacht te besteden aan de werken van Maria Sybilla Merian, maar niets lukte. Het lijkt wel het monument van koningin Wilhelmina, dat Suriname ooit heeft gekocht maar dat er nu weer vies en vuil bij staat.

Onze overheid zou het oktobernummer van NatGeo in kleur moeten kopiëren en dat onder scholen verdelen. Want als NatGeo zoveel moeite doet om Suriname met zijn topkunstenaars meer aandacht in de wereld te geven, dan kunnen wij als nakomelingen van deze topkunstenaars daar niet als sufferds blijven kijken en niet meehelpen?!

(Zie ook het boek van Nathalie Zemon Davis: Women on the Margins, Harvard, USA, 1995)

Benjamin S. Mitrasingh
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May