Suriname voldoet volledig aan TED-voorwaarden
01 Nov 2016, 18:55
foto
Inspecteurs van het Onderdirectoraat Visserij van het ministerie van LVV controleren de TED grondig en nauwkeurig. De gegevens worden bijgehouden. (Foto: min. LVV)


De garnalenexport naar de Verenigde Staten (VS) lijkt gegarandeerd nu Suriname de jaarlijkse inspectie op de Turtle Excluder Device (TED) glansrijk heeft doorstaan. Deskundigen van de National Oceanic en Athmospheric Administration (NOAA) hebben op maandag 31 oktober de inspectie uitgevoerd bij garnalenbedrijven in het land.

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij hoopt dat met het percentage van 100, andere afzetmarkten van garnalen voor Suriname toegankelijk worden. Het land heeft voor de volle honderd procent voldaan aan de gestelde voorwaarden waaraan TED’s moeten voldoen.

Elk jaar bezoeken deskundigen van de NOAA verschillende landen om inspectie op de TED te doen. De overheid en de stakeholders worden daarbij grondig en nauwkeurig onderzocht. De reguliere inspecties door de visserij-inspecteurs worden getoetst en wordt gecontroleerd als de TED daadwerkelijk door de vaartuigen wordt gebruikt op zee. Door de jaren heen heeft de NOAA trainingen verzorgd over TED.

De NOAA is een wetenschappelijk orgaan van de VS, dat valt onder het Amerikaanse ministerie van Handel en zich bezighoudt met zaken die te maken hebben met oceanen en de atmosfeer. Zo ook de conservering van het beschermde diersoort: de zeeschildpad. De TED is het middel dat aan de netten van de garnalentrawlers wordt geplaatst, zodat zeeschildpadden die in dezelfde wateren leven/zwemmen, kunnen ontsnappen. Vroeger raakten veel zeeschildpadden verstrikt in de netten en verdronken ze. De NOAA heeft de TED ontwikkeld om de schildpadden een veilige ontsnappingsroute te geven. Het gebruik van de TED is wettelijke verplicht en staat als zodanig vermeld op de visvergunningsvoorwaarden.

In totaal zijn er 44 TED’s geïnspecteerd. Een garnalentrawler heeft 4 TED’s. In Suriname wordt de grootste TED-formaat gebruikt gezien de lederschildpad (Aitkanti) in onze wateren voorkomt. De Aitkanti is de grootste zeeschildpaddensoort in de wereld.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May