Regering wil accijns voor lokaal geproduceerde brandstof
31 Oct 2016, 08:44
foto
De tarieven die voorgesteld worden voor heffing van accijns op motorbrandstof. De wetswijziging moet nog door De Nationale Assemblee.


De regering is van plan om de Wet Accijns Motorbrandstoffen vervangen met nieuwe regels over de heffing van belasting. Deze wet is in 1987 in werking getreden toen alle motorbrandstoffen werden ingevoerd. In die tijd werd in Suriname geen motorbrandstof geproduceerd. De situatie is nu gewijzigd omdat Staatsolie diesel en benzine produceert. De wetswijziging moet nog worden behandeld in De Nationale Assemblee.

In de memorie van toelichting wordt aangegeven dat daar Suriname partij is bij verschillende handelsverdragen die eerlijke concurrentie van lokaal geproduceerde en ingevoerde goederen eisen, de wet moet worden gewijzigd. Het bestaande systeem van berekenen van de verschuldigde accijns is sterk afhankelijk van de wereldmarktprijs van de belaste motorbrandstoffen. Hierdoor zijn de inkomsten van de Staat onzeker. De door de douane uit te oefenen controle is wettelijk onvoldoende geregeld.

Door de nieuwe Wet Accijns en Motorbrandstoffen zal ook de in Suriname lokaal geproduceerde motorbrandstoffen in de heffing meegenomen worden. Hiermee wordt volgens de regering voldaan aan de verplichtingen die onder andere door de Caricom regelgeving worden gesteld. Het bedrag van de te betalen accijns zal niet meer afhankelijk zijn van de prijs van de ingevoerde motorbrandstoffen, maar berekend worden van de hoeveelheid.

In de ontwerpwet wordt aangegeven dat de accijns berekend wordt per hoeveelheid motorbrandstof. De hoogte van de tarieven zijn waardevast gemaakt door deze te koppelen aan de US dollar. De belasting is wel in SRD tegen de douanekoers die op dat moment geldt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May