Een markante dag in de kerkgeschiedenis
29 Oct 2016, 08:18
foto
Martin Luther


(Aangeboden)

Terwijl voor velen 31 oktober een gewone dag is, staat deze dag in de kerkgeschiedenis opgetekend als een zeer markante. Het was in het jaar 1517, toen Dr. Martin Luther vanwege vele misstanden in de katholieke kerk van toen, 95 stellingen op de deur van de Slotkerk in Wittenberg (Duitsland) plaatste. De deur van de kerk functioneerde toen als een soort mededelingenbord. Het waren deze 95 stellingen van Dr. Martin Luther, die een beweging teweeg brachten die het leven in kerk en samenleving drastisch hebben doen veranderen. Uiteindelijk leidde deze handeling en het protest van Luther tot een breuk met de Rooms-Katholieke Kerk. Martin Luther die tot dan een Rooms katholieke monnik van de Augustijnse orde was, werd in de ban gezet.

31 oktober ging de geschiedenis in als de dag waarop de reformatie binnen de Christelijke Kerk is begonnen en geeft dan ook het begin van de Protestantse Kerk aan. De reformatie heeft naast haar grote invloed op religie, ook grote gevolgen gehad op de geschiedenis, politiek en economie van Europa. In bijna alle kerken in traditie, buiten de katholieke kerk, wordt er verregaande aandacht besteedt aan Hervormingsdag.

Op 31 oktober 1999 tekende de Rooms katholieke Kerk en de Lutherse Wereld Federatie een gezamenlijk document over de rechtvaardigingsleer. Een Historisch moment in de relatie tussen de Rooms Katholieke Kerk en de Lutherse Wereld Federatie. Het inzicht van Luther toen -dat goede werken een gevolg c.q. antwoord en reactie zijn van de mens op Gods genade- werd met de ondertekening van dit document ‘the joint declaration on justification’ door beide tradities erkend.

Wat toen als bron van conflict werd gezien en ervaren, wordt nu als bron van eenheid en verbondenheid erkend. Op 31 oktober a.s. zal in Lund (Zweden) een gezamenlijke dienst gehouden worden van de Rooms-katholieke Kerk en de Lutherse Kerk. In deze bijzondere oecumenische dienst, ter herdenking van de Reformatie, zal paus Franciscus voorgaan, tezamen met de president van de Lutherse Wereldfederatie, bisschop Munib Younan. Deze dienst zal worden bijgewoond door ds. Marjory Slagtand die de voorzitter is van het kerkbestuur van de Evangelisch Lutherse kerk in Suriname.

Eveneens worden er op 31 oktober wereldwijd oecumenische diensten gehouden tussen Lutheranen en Rooms-Katholieken. De dienst in Suriname wordt in de Maarten Luther kerk gehouden en vangt aan om 19:00 uur. De woordverkondiging zal worden gedaan door Bisschop Karel Choennie.

Er zal worden stilgestaan bij de concrete oecumenische ontwikkelingen in de relatie tussen katholieken en lutheranen, in aanloop op de herdenking van 500 jaar Reformatie in 2017.

Namens de Evangelisch Lutherse kerk in Suriname,
dominee G. Blom
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May