Hall of Fame Suriname op 5 november een feit
27 Oct 2016, 08:16
foto
Anthony Nesty


Op 5 november wordt de Hall of Fame voor de Surinaamse sporters geopend. Deze wordt ondergebracht in een vleugel van het Surinaams Olympisch Comité. “We beginnen klein. We moeten ergens beginnen als we de sportgeschiedenis willen bewaren en komende generaties willen inspireren. Dit is een aanzet,” benadrukt Ron Buth, voorzitter van de stichting Hall of Fame.

Het idee voor een Hall of Fame is twaalf jaar geleden op papier gezet. Van overheidswege is er niets meer met het plan gedaan. De stichting heeft het op zich genomen om dit project tot werkelijkheid te maken. Buth, Ray Wimpel (penningmeester) en Ricky Stutgard (secretaris) hebben woensdag in een ontmoeting met de pers de komst van de Hall of Fame aangekondigd. “Maar dit is niet alleen een persconferentie, maar ook een oproep. Aan iedereen die kan bijdragen, in het bijzonder de media omdat zij vastleggen en over een groot sportarchief beschikken. Dit is een nationale zaak,” stelt Wimpel. Met Borger Breeveld komt er ook een gesprek omdat hij over belangrijk archief beschikt, deelt Wimpel mee.

Buth stelt dat het meer dan hoog tijd is actie te ondernemen. “In het Westen eert men hun sporters terwijl ze nog in leven zijn. In Suriname zijn we geneigd het pas na hun dood te doen. We moeten beginnen. Straks zijn wij er niet meer, wij geven slechts de aanzet.” Buth haalt aan dat er in de regio en in Amerika al Surinamers zijn opgenomen in hun Hall of Fame. Anthony Nesty in Amerika en Wiene Schal op Curaçao, haalt hij aan als voorbeeld. De stichting krijgt heel veel ondersteuning uit Nederland. Enkele sporters hebben hun medewerking al toegezegd om waardevolle spullen, materiaal en informatie over zichzelf ter beschikking te stellen.

Volgens de algemeen geldende standaarden kunnen slechts Anthony Nesty en Letitia Vriesde toegelaten worden tot de Hall of Fame. Andere atleten die het wel heel goed doen of hebben gedaan krijgen een plaats op de Wall of Fame, deelt Buth mee. “We moeten hierbij denken aan Carolyn Adel,” haalt Buth aan. “Maar er komen steeds meer nieuwe grootheden op, denk maar aan Tyron Spong.” In de Hal wordt er ook ruimte gemaakt voor Sam Abraham, de eerste Surinamer die in de Guiness Book of Worldrecords is opgenomen. Zijn derde record heeft hij in 2004 laten optekenen. Hij heeft in Michigan, Amerika de hoogste eenwieler, 35 meter, over een afstand van 8,5 meters gereden. Het record staat nog recht overeind.

Stutgard benadrukt nog eens het belang van een Hall of Fame. “We moeten dit doen voor alle sporters die een bijdrage hebben geleverd en in de vergetelheid zijn geraakt. We zijn het aan ze verplicht, they did a job well done. Dit zal huidige en komende generaties sporters nog meer inspireren om op het hoogste niveau te presteren. Ook draagt het bij aan natievorming. Wil je hebben dat zaken ons binden, dan ligt het in de sport en niet de politiek.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May