Marktwerking, koers en Caricom bepalen prijsstijgingen
16 Dec 2010, 12:30
foto


De gestegen prijzen van niet alleen basisgoederen is een gevolg van de marktwerking, de koersstijging en vooral een in 2008 gemaakte afspraak binnen de Caricom. Minister Michael Miskin van Handel en industrie (HI), zegt te kunnen begrijpen dat in de gemeenschap onrust ontstaat over de stijging van de prijzen, maar wijst erop dat ook nagegaan moet worden waaraan de stijging te wijten is. “Het is niet omdat deze regering of deze minister nu aanzit dat de prijzen zijn gaan stijgen”, zegt Miskin.

De bewindsman verduidelijkt met documenten dat een van de belangrijkste redenen van de prijsstijgingen komt door de afspraken die binnen Caricom gemaakt zijn. Toen in 2008 de internationale financiële crisis heerste hebben de Caricomlidlanden een overeenkomst getekend. Daarin staat dat voor importen voor veel producten het invoerrechtentarief wordt teruggebracht naar nul procent. Die afspraak heeft gegolden van mei 2008 tot en met augustus 2010. Met het verstrijken van die datum gelden weer de normale invoerrechten tarieven. Het percentage dat aan invoerrechten moet worden betaald, varieert van 20 procent tot 40 procent en voor sommige goederen zelfs meer.

Een tweede reden voor de prijsstijging is dat de officiële koers van de Centrale Bank van Suriname allang geen SRD 2,80 meer is voor 1 USD. Afhankelijk van waar de importeurs de dollars opkopen moet meer worden betaald. Daarnaast heeft de Euro koers recent bijna een hoogte bereikt van SRD 5. Veel producten die nu in de handel zijn, zijn tegen die hoge koers ingekocht.

Miskin zegt dat het ministerie wel regelmatig controle uitvoert in de winkels om te zien of er geen misbruik wordt gemaakt en goederen hoger worden geprijsd dan de toegestane winstmarge het toelaat. “Het is begrijpelijk dat een schommeling van de prijzen een psychologisch effect heeft op de gemeenschap. De mensen zijn gewend aan vaste prijzen. Maar dit is het reële beeld van de marktwerking”, zegt Miskin.

Dat nu de kookgasprijzen omhoog zijn gegaan is volgens de minister ook te verklaren. In 2008 was per beschikking een nieuwe prijslijst vastgesteld voor de verschillende types gascylinders. Maar toen werd gas ingekocht tegen een inkoopprijs van USD 1035 per ton. Zo koste een 28 lbs cylinder SRD 57. Toen de inkoopprijs daalde naar USD 650 per ton, dropte de prijs voor een 28 lbs naar SRD 44. Nu is er weer een stijging van de prijs voor kookgas op de internationale markt. Het wordt nu verkocht voor USD 776. Dat betekent dat de consumentenprijs ook omhoog gaat. Die is nu gestegen naar SRD 48,50, een verhoging van 10 procent voor een 28 lbs-cylinder. Hetzelfde geldt voor veel andere producten, legt de bewindsman uit.

(Wilfred Leeuwin)

Minister Michael Miskin van Handel en Industrie
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May