Fusiemodel SRS en STVS biedt geen zekerheid voor succes
16 Dec 2010, 10:30
foto


Het fusiemodel voor de staatsmediabedrijven STVS en SRS van vicepresident Robert Ameerali biedt geen enkele garantie voor enig succes. Erger nog, het past in geen enkele bestaande organisatie structuur.
Dit vindt bestuurskundige August Boldewijn, die woensdag een presentatie hield voor de Stichting Radio Omroep Suriname (SRS). “De vicepresident weet bedrijfseconomisch eigenlijk niet wat fuseren is, wat een naamloze vennootschap is of een stichting en aan welke voorwaarden die moeten voldoen”, zegt Boldewijn. De vicepresident presenteerde een notitie voor het personeel van de twee staatsbedrijven. Boldewijn stelt aan de regering voor het hele plan te herzien. Er zal een cruciale beslissing genomen moeten worden om of een stichting op te richten of een naamloze vennootschap (NV).

In het plan van de vicepresident wordt uitgegaan van een naamloze vennootschap, terwijl de twee bedrijven blijven bestaan. Het enige wat wordt gedaan is dat er een leiding komt voor beide entiteiten. Boldewijn zegt dat dit onmogelijk is. Het plan is juridisch onjuist en biedt vooral geen enkele zekerheid over de rechtspositie van het personeel van de Surinaamse Televisie Stichting (STVS) en de SRS. “Dit is geen fuseren”, zegt Boldewijn. Hij ging uitgebreid in op wat een fusie is tussen twee bedrijven, wat een NV en een stichting is en aan welke voorwaarden zij moeten voldoen. Extra aandacht schonk hij aan de financiële positie en bezoldiging van het personeel, op basis van de twee organisatievormen.

Ameerali praat in zijn plan over het oprichten van een NV, terwijl de twee entiteiten blijven bestaan. “Fuseren betekent opkopen van de aandelen van het ene bedrijf door het andere waardoor er één bedrijf ontstaat met twee of meerdere branches. De waarde van elk bedrijf wordt vastgesteld en is er een bedrijfsplan dat garantie biedt op succes en ook de rechtspositie wordt bepaald van de medewerkers”. Boldewijn merkt op dat er nergens een evaluatie is gemaakt van hoe de bedrijven hebben gefunctioneerd.

In het idee van Ameerali is er een vermenging tussen een NV en een stichting. Een NV valt onder het wetboek van koophandel en zou betekenen dat de stichting ontbonden moet worden. “Ik zie niets daarvan”, zegt Boldewijn. Stichtingen worden bij notariële akte opgericht en zouden op dezelfde manier opgedoekt moeten worden. Boldewijn gelooft ook niet dat in het plan van de vicepresident er sprake kan zijn van een gemeenschappelijke marketing, omdat daarvoor aparte deskundigheid nodig is.

August Boldewijn, bestuurskundige (Foto: RNW)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May