OAS-topman roept lidstaten op tot actie tegen Caracas
24 Oct 2016, 17:33
foto
Luis Almagro, OAS-secretaris-generaal.


De secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), Luis Almagro, heeft landen in de regio opgeroepen om "concrete acties nemen om de democratie in Venezuela te verdedigen." Zijn oproep volgt nadat de Venezolaanse Nationale Kiesraad (CNE) het proces van het verzamelen van handtekeningen heeft opgeschort.

De oppositie was bezig aan het tweede traject om president Nicolas Maduro vroegtijdig te laten aftreden. Daarvoor moesten in alle 25 deelstaten van het land de handtekeningen van 20% van de kiezers worden verzameld. De handtekeningen zijn nodig om een referendum door te drukken. De OAS-topman ziet de actie van de Kiesraad als een keerpunt en vernietiging van het democratisch systeem.

De secretaris-generaal benadrukt dat "alleen dictators hun burgers hun rechten ontnemen, de wetgevende macht negeren, en politieke gevangenen houden."Hij voegt eraan toe: "Vandaag zijn we meer dan ooit overtuigd van de afbraak van het democratische systeem. Het is tijd om concrete maatregelen te nemen.” Hij legt uit dat de weigering van de Kiesraad om het grondwettelijk recht van het volk van Venezuela om een referendum te houden, hun rechten schendt en inbreuk doet aan hun volkssoevereiniteit.

Volgens Almagro heeft president Maduro al zijn legitimiteit van herkomst verloren nu hij het Venezolaanse volk hun kiesrecht ontneemt. “En daarom zal hij verantwoordelijk zijn voor de politieke instabiliteit die hij creëert.” De OAS leider heeft de landen van de Amerika’s opgeroepen op te treden in het kader van artikel 20 van het Inter-Amerikaans Democratisch Handvest, dat "de verplichting van concrete resultaten oplegt," en heeft aangedrongen om mediators in te zetten “die het vertrouwen van iedereen hebben.”

Almagro bedoelt daarmee het initiatief tot dialoog onder leiding van de voormalige presidenten Jose Luis Rodriguez Zapatero, Martin Torrijos en Leonel Fernandez. "Het heeft gefaald institutionele afbraak te voorkomen, integendeel ongeacht zijn bedoelingen, heeft hij de reeks van obstakels geplaatst voordat het referendum is gerealiseerd. " De OAS-topman concludeert dat het derhalve essentieel is dat “er een nieuwe bemiddelingspoging komt die morele kracht geeft aan de oplossingen die nodig zijn voor het Venezolaanse volk.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May