PALU: Leningen inzetten voor duurzame oplossingen
24 Oct 2016, 15:50
foto


De Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU) zegt in een verklaring dat leningen die de regering nu sluit, moeten worden ingezet voor blijvende oplossingen van de financiële problemen binnen de economie en de overheid. Volgens de PALU ziet het ernaar uit dat de regering een oplossing zoekt slechts tijdelijk voor de korte termijn, namelijk een oplossing voor de financieel economische crisis waar het land in is terecht gekomen. Met de obligatieleningen zal de regering slechts op korte termijn meer financiële ademruimte creëren. De jaren voortslepende structurele crisis, die een lange termijn aanpak behoeft, zal daarmee niet opgelost worden.


"Het is wel inmiddels duidelijk dat de obligatielening geen onderdeel is van het door de regering gepresenteerde Stabilisatie- en Herstelplan. De obligatielening lijkt een ingeving te zijn die slechts mogelijk is geweest vanwege de bestaande, relatief goede perspectieven in de mijnbouwsector voor Suriname. Hoewel een heleboel nog onduidelijk is rond de gesloten obligatielening, is het nu reeds duidelijk dat de regering de jaarlijkse aflossingsdruk op reeds gesloten leningen op korte termijn wilt verlagen," stelt de politieke organisatie. De obligatielening is een duurdere lening dan de huidige door de regering en Staatsolie gesloten leningen, maar loopt wel veel langer. Hierdoor zal het jaarlijkse aflossingsbedrag voor de overheid en Staatsolie minder worden en zal de overheid jaarlijks op korte termijn meer overhouden. Door de langere looptijd en de hogere rente zal zal deze lening Suriname wel duurder uitkomen op lange termijn. Wat nu dus duidelijk is dat ook in dit geval de gesloten obligatielening niet tot doel heeft de meerinkomsten van ons land te verhogen. Wilt de Surinaamse overheid deze duurdere lening zich permitteren op lange termijn zonder de bevolking verder te belasten, dan zal er meer geïnvesteerd moeten worden in de productie, benadrukt de PALU.

Suriname zal zich volgens PALU bovendien op lange termijn moeten voorbereiden op een terugval van inkomsten uit de mijnbouw. Deze terugval is verwachtbaar niet alleen vanwege de prijsschommelingen op de internationale markt, maar ook omdat de mijnbouw een niet duurzaam karakter heeft. Goud en olie zullen ooit opraken en Suriname zal zich ook hierop moeten voorbereiden. Voorts is het niet te voorspellen wanneer de volgende daling van de mijnbouwprijzen zich zal voordoen. Daarom is het nu reeds noodzakelijk om investeringen te doen in de duurzame sectoren zodanig dat de Surinaamse bevolking in staat wordt gesteld om zich hierin te ontwikkelen en bekwamen.

De PALU is een voorstander van het stimuleren van Surinaams ondernemerschap in de samenleving op grote schaal in de toerisme sector, de agrarische sector en de dienstensector. De PALU ziet dit als de enige weg om blijvend uit de huidige financieel-economische problemen te geraken. De vrijgekomen middelen door de obligatieleningen en de meerinkomsten door de voor Suriname zeer gunstige overeenkomsten in de mijnbouw zullen gebruikt moeten worden om deze blijvende wijzigingen te brengen in de economie. De leningen zullen anders slechts een tijdelijke verlichting brengen op de korte termijn en de ongunstige afhankelijkheid van de Surinaamse economie van de mijnbouw verder vergroten, stelt de PALU.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May