Krachtige orkaan Nicole ontwricht Bermuda
14 Oct 2016, 09:03
foto
Op deze satellietfoto is de kracht van orkaan Nicole te zien, terwijl hij Bermuda nadert. (Beeld: NASA/NOAA)


Orkaan Nicole heeft Bermuda vol geraakt en heeft donderdag grote schade aangericht. De elektriciteit van de meeste huizen en bedrijven zijn afgesneden. Het eiland is echter bespaard gebleven van dodelijke slachtoffers.

Nicole is de sterkste orkaan die het subtropische Britse grondgebied in meer dan een decennium heeft geraakt. De orkaan is donderdagmiddag aan land gegaan met aanhoudende winden tot 195 kilometer per uur. Op de schaal van vijf van Saffir-Simpson was Nicole een furieuze categorie 3 orkaan, zegt het Amerikaanse National Hurricane Center in Miami.

De laaggelegen archipel van 54 vierkante kilometer is de thuisbasis van meer dam 65.000 mensen. Orkaan Nicole heeft uren ingebeukt op het eiland met stortregens, orkaankrachtige winden en een beukende branding.

In het dorp Flatts, net buiten de hoofdstad Hamilton, bogen torenhoge palmbomen zich vrijwel in hoeken van 90 graden in de huilende wind. Boten die afgemeerd lagen bij een nabijgelegen inlaat, hadden het te verduren in de zware golven. Volgens premier Michael Dunkley van Bermuda is geen enkel deel van het eiland bespaard van de toorn van Nicole…Maar het had veel erger kunnen zijn.

De storm, met een oog van ongeveer 48 kilometer, is verzwakt naar de open zee vertrokken en is gedegradeerd tot een categorie 2 orkaan met maximale aanhoudende winden tot 175 kilometer per uur. De storm heeft daken van gebouwen afgerukt, bomen ontworteld, huizen onderstroom en hoogspanningsleidingen neergehaald. Hij heeft zich vol geploegd door het belangrijke toeristische eiland met een welvarende verzekeringssector. Bermuda ligt zo’n 1.030 kilometer verwijderd van de kust van de Amerikaanse staat North Carolina.

Bermuda is ligt regelmatig in het pad van de Atlantische stormen. Het eiland heeft ruime ervaring in het omgaan met deze weersystemen. De laatste orkaan die het eiland vol trof was Gonzalo, een categorie 2 orkaan. Dat was dagen nadat het eiland was geraakt door de tropische storm Fay. Orkaan Fabian een categorie 3 storm die het eiland in 2003 raakte, had US$ 300 miljoen aan schade veroorzaakt.

Nicole heeft zijn doortocht gemaakt door Bermuda een week nadat orkaan Matthew met een vernielend pad scheurde door het verarmde Haïti op weg naar de Verenigde Staten waar hij ernstige overstromingen heeft veroorzaakt. Matthew was voor korte tijd een categorie 5 storm, heeft meer dan 1.000 mensen gedood in Haïti en heeft meer dan 30 levens geëist in Florida, Georgië en de Carolina’s.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May