Thaise koning Bhumibol Adulyadej is niet meer
13 Oct 2016, 09:19
foto
Koning Bhumibol Adulyadej van Thailand.(Foto: AFP)


De langst regerende monarch van de wereld, de Thaise koning Bhumibol Adulyadej, is overleden. De 88-jarige koning was met problemen aan zijn lever en nieren opgenomen in het ziekenhuis. Koning Bhumibol heeft de troon in 1946 opgevolgd na de dood van zijn broer Ananda Mahidol.

Hij is 70 jaar aan de macht geweest, zegt het paleis in een verklaring. Koning Bhumibol was zeer geliefd in Thailand. Hij werd gezien als de persoon die heeft gezorgd voor stabilisatie in een land dat herhaaldelijk is geplaagd door politieke onrust en meerdere coups.

In de afgelopen jaren was hij in slechte gezondheid en is hij weinig in het publiek gezien. De dood van de koning komt twee jaar na een coup in 2014, waardoor Thailand onder een militair regiem valt. Zondag nog had het paleis verklaard dat de gezondheidstoestand van de koning onstabiel was.

Vele Thais hadden zich gekleed in rose in een poging geluk af te smeken voor de zieke koning. Honderden hadden zich buiten het hospitaal verzameld waar hij was opgenomen. De mogelijke opvolger van koning Bhumibol is de 63-jairge kroonprins Vajiralongkkorn, die minder geliefd is als zijn vader. Strikte wetten op majesteitsschennis in Thailand betekenen dat publieke discussie over zijn opvolging worden bestraft met langdurige gevangenisstraffen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May