Albert Aboikoni nieuwe granman Saramaccaners
12 Oct 2016, 12:31
foto
Albert Aboikoni geïnstalleerd als de nieuwe granman van de Saramaccaners.


Albert Aboikoni is op 9 oktober geïnstalleerd als de nieuwe granman van de Saramaccaners. Dit heeft het kabinet van het grootopperhoofd in een persbericht bekendgemaakt.

Volgens het bericht heeft de Matjaw Lo, de Bee samen met de stamoudsten de granman, de kapitein en de basiya geïnstalleerd. De keuze om Albert Aboikoni te installeren in die functie is omdat hij “alle kwaliteiten heeft om een belangrijke schakel te zijn tussen de buitenwereld, de centrale overheid en de Saamaka gemeenschap.” Bij de keuze zijn ook de traditionele en culturele manier van raadpleging bij de Saramaccaners gewogen.

Sinds het inslapen van granman Belfon iop 24 juni 2014 zijn de Saramaccaners “twee jaar stuurloos” geweest. Het heeft dissidenten de ruimte gegeven het gezag te ondermijnen en de Saramaccaners in diskrediet te brengen, staat in de verklaring. “Het Saamaka volk staat voor enorme uitdagingen op het gebied van de grondenrechten, onderwijs, volksgezondheid, klimaat, energie en werkgelegenheid. Alleen een solide, evenwichtige, integer en krachtig gezag kan deze uitdaging het hoofd bieden.”

In oktober 2014 was kapitein Johan Pansa van de Matjaw Lo benoemd tot waarnemend granman der Saramaccaners. Albert Aboikoni is de jongere broer van de ingeslapen Belfon Aboikoni. Binnen de gemeenschap van de Saramaccaners waren er spanningen over de benoeming van Albert Aboikoni. Een commissie die was ingesteld om dit geschil te beslechten, heeft partijen op een lijn kunnen krijgen. De 74 jarige Belfon Aboikoni was in 2005 Songo Aboikoni opgevolgd.

In de verklaring nodigt granman Albert Aboikoni eenieder uit om samen een positieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het binnenland.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April