Jamaica toont karakter met 4 - 2 winst op Guyana
12 Oct 2016, 01:03

Guyana heeft dinsdagavond in eigen huis in het Leonora Stadium een 2-0 voorsprong bij rust uit handen gegeven tegen het sterker geachte team van Jamaica. Na 90 minuten spelen in deze zeer enerverende wedstrijd was het 2-2. Volgens de CFU Caribbean Cup 2016 regels moest de wedstrijd verlengd worden met 2 x 15 minuten. Pas diep in de tweede verlenging maakte Jamaica het karweitje af met 4-2.

Een technisch team van de Nationale voetbalselectie van Suriname, onder leiding van Ro Kolf, is naar Guyana overgevlogen om een analyse te maken van de wedstrijd. Suriname die de 175e plaats bezit op de FIFA ranglijst moet in Poule 1 nog uitkomen tegen tegen Jamaica, nummer 80.

De jongens van bondscoach Jamaal Shabazz van Guyana hadden niets te verliezen en gooiden het op sterk aanvallend spel in de eerste helft. Guyana nam vroeg in deze ontmoeting een 1-0 voorsprong. Het was de Guyanees Adrian Butters, in dienst van Sigma FC uit Canada die 1-0 noteerde. Deze speler was in de gewonnen wedstrijd van Suriname tegen Guyana (3-2) niet opgesteld vanwege een blessure. Halverwege de eerste helft was het wederom Butters die de Jamaicanen de das omdeed. Met een prachtige kopbal noteerde hij het tweede doelpunt voor de avond. Dit was ook de ruststand: (2-0)

Na ongeveer 20 minuten spelen in de tweede helft reduceerden de Reggae Boyz de stand en het werd 2-1. Jamaica kwam in deze tweede helft beter tot zijn spel. Guyana kreeg het moeilijker temeer dat in de 68e minuut de verdediger Walter Moore tegen een rode kaart aankeek. Guyana nam met 10 man een verdedigende opstelling aan en probeerde zo de 2-1 voorsprong te behouden. Jamaica voerde het tempo op, wat resulteerde in een doelpunt vijf minuten vóór de reguliere speeltijd van 90 minuten: 2-2.

In de eerste verlenging vielen er geen doelpunten. In de tweede verlenging zorgde vooral de lange doelverdediger Kai Mckenzie Lyle voor enkele prachtige reddingen. Toch lukte het Jamaica diep in deze verlenging het derde doelpunt te scoren. Mckenzie Lyle en zijn verdediging van 9 man konden het aanvalsgeweld van Jamaica niet aan. Vermoeidheid speelde parten en pikte Jamaica nog een laatste graantje mee. Het werd uiteindelijk 4-2.

Jamaica gaat aan kop in deze poule gevolgd door Suriname. Guyana dat de derde plaats inneemt, is uitgeschakeld. In deze derde ronde van de CFU Scotiabank Caribbean Cup 2016 strijden twaalf landen waaronder Suriname, verdeeld in vier poules. Jamaica, Haïti en Cuba zijn vanwege hun positieve prestaties van het vorige jaar pas in de derde ronde aangeschoven. De vier groepswinnaars spelen de eindronde van de CFU Caribbean Cup in juni 2017 en kwalificeren zich rechtstreeks voor de Concacaf Gold Cup 2017 die in juli wordt gehouden in de VS. De drie beste nummers 2 van de vier poules spelen in een play-off om te bepalen wie nummer 5 wordt van CFU Caribbean Cup 2016.
De winnaar van deze playoffs komt dan uit in een CFU–UNCAF play-offs. De winnaar van deze CFU–UNCAF play-off mag nog een plaats bezetten bij de Concacaf Gold Cup 2017.