Lloyd Read herkozen bij bond Rosebel Goldmines
11 Oct 2016, 15:56
foto


Lloyd Read is herkozen als voorzitter van de Rosebel Goldmines Werknemers Organisatie (RGWO). Samen met zijn bestuur zit hij de komende drie jaar aan. De verkiezingen hebben plaatsgevonden na een periode van spanningen tussen de bond en de directie van het goudbedrijf over het gedwongen ontslag van 165 werknemers.

Het ontslag was in oktober vorig jaar al aangekondigd. De directie heeft zich beroept op te hoge exploitatiekisten, onrendabele mijnputten en de diepte van het gouderts. Via de rechter heeft het bedrijf in juli dit jaar toestemming gekregen om de werknemers te ontslaan.

In deze periode van nationale crisis wil het bondsbestuur vooral aandacht besteden aan het versterken van de financiële weerbaarheid van de werknemers. Hij zal dan ook onderhandelen met de directie gericht op verbetering van de vermogenspositie van de werknemers en versterking van de sociale infrastructuur in de gebieden waarin de werknemers wonen.

Na lange en moeizame onderhandelingen is in augustus een akkoord bereikt over de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO). De bond heeft aangeboden om mee te werken aan enkele maatregelen om de arbeidsproductiviteit te verhogen en om de directe kosten omlaag te brengen. Als tegenprestatie zal de directie tijdens de looptijd van de cao alle arbeidsplaatsen behouden. Nu het bedrijf de beschikking heeft over andere exploitatiegebieden is de levensduur van de onderneming ook verlengd. En daarmee is dus ook de bestaanszekerheid va de werknemers vergroot, zegt de bond in een persbericht.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May