Groen licht voor uitvoeringsakkoord met BvL en FOLS
04 Oct 2016, 06:25
foto
Onderwijsgevenden van de Bond van Leraren en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname, maandag na de vergadering.


De regering, de Bond van Leraren (BvL) en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) kunnen het uitvoeringsakkoord voor de herwaardering van onderwijsgevenden, ondertekenen. Beide onderwijsorganisaties hebben afstemming gepleegd met hun achterban en goedkeuring gekregen. Verwacht wordt dat het document vandaag zal worden ondertekend tussen partijen.

De BvL heeft maandag een druk bezochte ledenvergadering gehouden, terwijl de besturen van de lidbonden aangesloten bij de FOLS, bijeen zijn geweest. Nadat uitleg is gegeven over drie gesprekken die met de regering gevoerd zijn, is ingestemd met het resultaat. In beide organisaties zijn er kritische vragen gesteld over het resultaat, voordat groen licht werd gegeven om een vervolgakkoord te tekenen.

In het akkoord dat in april was gesloten, was naast koerscompensatie en belastingkorting, ook afgesproken dat in augustus en september een inflatiecorrectie zou worden gegeven aan de leerkrachten. De inflatie over de maanden januari tot en met juli zou gelden als referentiekader. Nu de inflatiecorrectie niet is uitbetaald, is overeengekomen dat de bedragen van de twee maanden uitgesmeerd zullen worden over oktober, november en december.

De herwaardering van de leerkrachten moet per 1 januari een feit zijn. De ingestelde presidentiële commissie is niet klaar met het werk. In het akkoord van april staat dat de herwaardering per 1 oktober in zou gaan. Wilgo Valies, voorzitter van de BvL, stelt dat geen duimbreed hiervan wordt afgeweken. De onderwijsgevenden zullen met terugwerkende kracht worden uitbetaald tot oktober.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May