Burgercollectief wil samenwerking vakbeweging en politiek
04 Oct 2016, 00:56
foto
Protesterenden tijdens de demonstratie van het Burger Collectief maandag op het Onafhankelijkheidsplein. (Beeld: René Gompers)


Het Burger Collectief moet samenwerken met de vakbeweging en de politiek. Dit garandeert de massa die nodig is om effectief te zijn, merken de leiders van het Burger Collectief, partijleiders en Assembleeleden van de VHP, ABOP en NPS op. Maandag hebben een paar honderd personen gehoor gegeven aan de oproep 'Alles Plat' van het Burgercollectief. De opkomst was aan de lage kant.

“Ik weet dat heel wat mensen om zich heen kijken en teleurgesteld zijn,” merkt Curtis Hofwijks, leider van We Zijn Moe op. “Ik zeg je, wees niet teleurgesteld. Dit is slechts een aanzet,” stelt hij de aanwezigen gerust. Hij deelt mee dat er de afgelopen tijd heel veel verwarring is gesticht om de publieke opinie over het Burgercollectief te beïnvloeden. Eerst beweerde men dat er geen vergunning is aangevraagd, dan probeert men de integriteit van de organisatie te ondermijnen, geeft hij aan. “We zijn in gesprek met meerdere groepen. De parlementaire oppositie en groepen buiten de Assemblee. We zijn niet bezig met geheime dingen,” benadrukt hij. “We willen onze eis kracht bijzetten. We realiseren ons dat we dat niet alleen kunnen. We hebben iedereen nodig.”

Aan de protestdemonstratie waarbij de kreet 'Weg met Bouta!' de boventoon voerde, hebben deelgenomen: partijvoorzitters Ramsoender Jhauw voorzitter van PING, Angelic Alihusain-Del Castilho (DA’91), Assembleeleden Edward Belfort (ABOP), Patricia Etnel (NPS), Krishna Mathoera en Dew Sharman (VHP). Zij hebben stuk voor stuk de aanwezigen toegesproken. Carl Breeveld van DOE bevond zich ook tussen de menigte, maar heeft het woord niet gevoerd. Verschillende demonstranten hebben gretig gebruik gemaakt van de kans om hun zegje te doen. Elkeen heeft onderbouwd waarom zij staan achter 'Bouta moet weg!' Hoewel de opkomst klein was, was de boodschap zeer luid en vurig.

“Waarom denk je dat er zo weinig mensen zijn? Omdat ze op het werk zitten, als ze komen, hebben ze morgen problemen,” hield Belfort de protesterenden voor. “Je kunt de politiek en de vakbeweging niet uitsluiten,” zei Belfort. “Je moet de politiek en de vakbeweging erbij roepen. Anders heb je geen succes.” Sharman merkt op dat ondanks het geringe aantal bewezen is dat mensen niet langer bang zijn. “Unu no bruya. VHP e kon tu en wi o tyari tra partij tu,” kondigt hij aan. “Dit is een aanzet, een teken dat unu a no frede man want you can fool some people sometime, but you can't fool all people all the time!” De demonstranten hebben zich van het Onafhankleijkheidsplein begeven naar het Assembleegebouw. Een mobiele eenheid was uitgerukt om hen te weerhouden dichterbij te komen. Een optocht om het gebouw is ook niet gelukt, omdat een andere eenheid hen verderop de weg versperde. De demonstranten zijn ervan overtuigd dat de massa en de tijd zal komen om 'Bouta de volksmisleider te bombelen'.

Sham Binda, een van de leiders van het Burgercollectief, zegt "wij zijn dik tevreden". Hij merkt op dat overal discussies worden gevoerd. De gemeenschap is volgens hem wakker aan het worden. "Het werkt als een olievlek. Het regiem van Desi Delano Bouterse wordt steeds ontmaskerd en de bewustwording is gaande."

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May