Politiemannen gehoord in mishandelingszaak Powaka
04 Oct 2016, 08:17
foto


De politiemannen Wendel B. en Guillermo C. zijn door kantonrechter Ingrid Lachitjaran op de rechtszitting van maandag gehoord in de mishandelingszaak te Powaka. De verdachten Hendrik S. en Marvin O. die voorlopig in vrijheid gesteld waren, verschenen in de rechtbank. De mannen werden aangehouden voor zware mishandeling en openlijke geweldpleging.

De politieambtenaren die aanvankelijk ook aangehouden waren, verklaarden dat zij op weg naar Paramaribo waren. Zij reden achter elkaar in twee afzonderlijke voertuigen. Opeens zagen zij een drukte en stopten om te kijken. Marvin O. kwam rennend op hen af en vroeg om hulp. Ze zagen dat Hendrik S. omsingeld was door vier mannen die hem aanvielen. Hij probeerde zichzelf te verdedigen met een eind hout. De gebelgde mannen wilden geen gehoor geven aan de politiemannen. Ze moesten schoten lossen om hen tot orde te roepen. Pas bij het derde schot kwamen zij tot rust. Intussen hadden de politiemannen om versterking gevraagd.

Geen van de politieambtenaren had Marvin O. met een vuistvuurwapen gezien. Achteraf vernamen zij dat hij een AK-47 bij zich had. De agenten verklaarden verder dat plotseling de gebelgde buurtbewoners op hen afkwamen. De mensen gingen tekeer. Het lukte hen om twee van de slachtoffers staande te houden.
De ruzie ontstond omdat Hendrik S. met groot licht reed. Volgens hem was het donker. Hij moest stoppen, omdat de mannen op straat liepen en hij niet verder kon. Ze zouden hem uitgescholden hebben en er ontstond een woordenwisseling.

Volgens de mannen pakte Marvin O. uit het andere voertuig met in zijn hand een stok, gelijkende op een knuppel. Er ontstond een gevecht tussen de mannen. Volgens verklaring van de slachtoffers, probeerden zij te voorkomen dat hun familielid meerdere slagen zou krijgen met de knuppel. Door de drukte ontstond er een chaotische situatie. De slachtoffers hadden letsels opgelopen en waren zwaar mishandeld. De politie van Paranam die als versterking kwam, trof drie gewonde inheemse mannen liggend langs de weg aan. Ook de verdachten werd aangetroffen.

De verklaringen van de politiemannen leken in eerste instantie onjuist te zijn. De verdachten werden juist als slachtoffers aangemerkt, terwijl het niet zo was. De mannen zeiden dat het niet hun intentie was om dat te doen lijken. Ze hebben een situatie aangetroffen toen de ruzie gaande was. En de verdachte werd aangevallen en de andere verdachte kwam om hulp vragen. Op 5 december zal er gepleit worden in deze zaak door de advocaten Lygia Palmburg en Oscar Koulen.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May