Orkaan Matthew in aantocht, Haïti evacueert burgers
02 Oct 2016, 14:45
foto
Er is voorspeld dat orkaan Matthew vernieling kan zaaien in Haïti. (Foto:Reuters)


Haïti is begonnen bewoners uit risicogebieden te evacueren, terwijl orkaan Matthew nadert en dreigt met overstromingen en wijdverspreide schade. Voorspellers zeggen dat de orkaan zich verplaatst met windsnelheden tot 240 kilometer per uur.

De sterkste orkaan in de Atlantische Oceaan in bijna tien jaar zal Haïti en Jamaica naar verwachting van het Amerikaanse National Hurricane Center maandag aandoen. Bewoners zijn sinds vrijdag bezig voorraden op te slaan voor een eventuele noodsituatie. De Jamaicaanse premier Andrew Holness heeft de burgers opgeroepen voorbereidingen te treffen.

De categorie vier orkaan zal naar verwachting tot 64 cm regen meebrengen, wat zou kunnen leiden tot levensbedreigende aardverschuivingen en overstromingen. In de hoofdstad Jamaicaanse hoofdstad Kingston waren de supermarkten vol consumenten die op zoek waren naar ingeblikt voedsel, water en zaklampen. Een winkelier zegt dat het sinds vanmorgen een chaos is. “We hebben ongelooflijk veel kerosine-lampen, zaklampen, batterij radio’s, plastic containers, dekzeilen, kaarsen en andere spullen verkocht.” Ambtenaren hebben gewaarschuwd dat de harde wind de belangrijkste toeristische gebieden van Jamaica kan raken, waaronder Montego Bay in het noorden.

In Haïti, het armste land van Zuid-Amerika, zijn de bewoners van afgelegen gebieden geëvacueerd en is het verboden te gaan varen. Voor Cuba zal orkaan Matthew tot 101 cm regen brengen. Het weersysteem zal Cuba hoogstwaarschijnlijk dinsdag aandoen bij de koloniale stad Santiago de Cuba en de Amerikaanse Marine basis Guantanamo Bay. Er is een evacuatie aan de gang op de basis van personeel dat gemist kan worden. Eenieder die blijft op de basis moet in schuilplaatsen, heeft de marine gezegd in een verklaring. Er zijn zo’n 5.500 personen die leven op de basis, inclusief 61 gevangenen.

De Cubaanse president Raul Castro is naar Santiago gereisd om de voorbereidingen te monitoren. Matthew is de sterkste storm in de regio sinds orkaan Felix in 2007. Voor een korte periode bereikte de storm categorie vijf –de hoogste categorie op de schaal van intensiteit- alvorens iets te verzwakken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May