Onze toekomst
02 Oct 2016, 03:33
foto


Voor ons ligt het schooljaar 2016-2017. Het afgelopen schooljaar heeft ons voor de zoveelste keer getoond dat het in onderwijs niet goed gaat. Alleen gelet op de slaging/overgang percentages, valt op de te merken dat zeker op GLO en VOJ niveau, de helft van de leerlingen het schooljaar moet overdoen. Nagegaan moet worden waar dat precies aan ligt. De vinger wijzen naar het ministerie heeft in deze weinig zin omdat het slechts een van de schakels is in het geheel.

Ouders/verzorgers vormen in deze ook een belangrijk onderdeel en zeker niet te vergeten de leerling zelf. Een grondig onderzoek met daaraan een plan van aanpak (voor herstel van het onderwijs) is in deze mijn advies. Herstel omdat de resultaten, richting kunnen helpen geven aan het te ontwikkelen onderwijsbeleid maar ook gewoon omdat wij zo niet langer verder kunnen gaan.

Het heeft gezien de huidige ontwikkeling er veel van dat ook dit schooljaar niet zonder kleerscheuren zal verlopen, het opstarten immers lijkt al een probleem te worden. Het is belangrijk dat we met z’n allen beseffen dat de verliezende derde, steeds de kinderen zijn. Dit is niet goed voor hun ontwikkeling en ook niet voor dat van het land.

We hebben het er (te) vaak over dat kinderen onze toekomst zijn, maar meer nog dat het onderwijs de sleutel tot succes is. Een sleutel vormt in dit leven een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse routine. Hetzij de sleutel waarmee we de auto (op)starten, sleutels van ons huis en misschien ook de sleutel van ons hart. Kortom sleutels zijn enorm belangrijk en het is meer dan duidelijk dat je zonder een sleutel, geen toegang kunt hebben tot wat dan ook. Dit geld ook voor onze jongeren, de toekomst. Zij hebben de sleutel, lees het onderwijs nodig om zeker te zijn van een goede toekomst.

Via onderwijs doet de mens kennis en vaardigheden op die van belang zijn voor de persoonlijke ontwikkeling. Het onderwijs draagt verder bij aan de vorming van goede (wereld)burgers. Willen wij onze kinderen en jongeren een goede toekomst geven, zal onderwijs daar zonder meer een belangrijk deel van moeten uitmaken. We moeten daarom onze jongeren motiveren, zolang het mogelijk is, zich te blijven scholen omdat het onderwijs voor hen deuren, wegen kan openen op weg naar hun succes.

Het is belang van (goed) onderwijs wordt met deze spreuk meer dan ooit bevestigd. Bij dezen doe ik daarom een dringende oproep dat wij met z’n allen werken aan ons nageslacht, de toekomst. Als iedereen zijn of haar bijdrage levert, zal het zeker goed komen. Op deze manier kunnen wij met z’n allen actief (helpen) werken aan een (betere) toekomst voor ons land, maar meer nog een betere wereld.
Ik wens aan een ieder een vruchtbaar schooljaar toe.

Nathalie Valpoort Bsc.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May