Frans-Guyana deporteert Haïtianen
19 Sep 2016, 10:36
foto


Buurland Frans-Guyana is donderdag ineens gestart met de deportatie van Haïtiaanse migranten. Vijftien Haïtianen zijn op het vliegtuig naar Port-au-Prince gezet.

De actie volgt weken nadat de Franse autoriteiten in augustus asielaanvragen van Haïtianen naar Frans-Guyana hebben opgeschort. Sinds het begin van dit jaar kampt Frans-Guyana met een massale toestroom van illegale immigranten, voornamelijk van Haïtiaanse afkomst. In augustus waren er bijna 4.000 asielverzoeken in behandeling, meldt het Frans Bureau voor de Bescherming van de Vluchtelingen en de Staatlozen (OFPRA).

Na een klacht van Frankrijk, heeft Suriname dat onbewust dient als toegangspoort tot illegale Haïtiaanse migranten naar Frans-Guyana per 15 september 2016 een visumplicht voor Haïtiaanse burgers opgelegd. Het consulaat van Suriname in Port-au-Prince is vanaf 13 september tijdelijk gesloten. Op de gesloten deuren is te lezen dat het Consulaat-Generaal van Suriname in Haïti vanaf 13 september 2016 tot nader order is gesloten. “Onze excuses voor het eventueel ongemak dat hierdoor is veroorzaakt.”

De Inter-Movements Committee Near the Evacuated (Cimade), een Franse vereniging voor de verdediging van de rechten van vreemdelingen opgericht in 1939, vindt de uitzettingen onaanvaardbaar en illegaal. Zij wijst erop dat collectieve uitzettingen verboden zijn door het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Volgens de Cimade zijn er na de eerste uitzettingen nog 27 Haïtiaanse gedetineerden in het Administrative Retention Centre Felix-Eboué.

De prefectuur heeft geen reactie gegeven en heeft geen signaal gegeven dat de arrestaties en deportaties van illegale Haïtiaanse migranten zal ophouden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May