PVF over aanpak agrarische ontwikkeling binnenland
19 Sep 2016, 08:24
foto
Soedeschand Jairam, voorzitter PVF.


De overheid is bezig met uittesten van droogland rijstvariëteiten voor het binnenland, opdat de binnenlandbewoners in staat gesteld worden om uiteindelijk zelf te kunnen voorzien in hun rijst behoefte, waardoor de urbanisatie afgeremd zou kunnen worden. Vermeld mag worden dat de meeste gebieden waar men droogland produceert zoals de Aziatische hooglanden, gekenmerkt worden door hoge mate van armoede, slechte fysieke toegang tot markten, stijgende bevolkingsdruk en verslechterende productiviteit van de landbouw, mede als gevolg van aantasting van het milieu. De opbrengsten in deze gebieden zijn heel laag mede vanwege traditionele verbouw in tegenstelling tot Latijns Amerika waar de opbrengsten beter zijn vanwege een gemechaniseerde teelt. De productie van droogland rijst bedraagt slechts 5% van de wereldproductie. Voor Suriname is in het binnenland drooglandrijst niet nieuw.

Gelet op de omstandigheden in het binnenland is de kans gering dat droogland rijstbouw voor zelfvoorziening verlichting zal brengen in het probleem van armoede en werkloosheid en dus die urbanisatie. Met een landbouw gebaseerd op zelfvoorziening belandt men juist in een vicieuze cirkel van armoede en werkloosheid. In dit verband mag opgemerkt worden dat hoewel de meeste gezinnen in Suriname een ruimte hebben op hun woonerf om groenten voor eigen gebruik te kunnen produceren, zij hun arbeidsuren anders aanwenden waardoor duizenden gezinnen inkomsten kunnen genereren uit de groentesector. Droogland rijstbouw voor eigen gebruik zal ook heel arbeidsintensief zijn, omdat mechanisatie bij kleinschaligheid niet raadzaam is vanwege de inefficiëntie.

Ondersteuning geven
Om het probleem van urbanisatie te bestrijden is het noodzakelijk om werkgelegenheid te creëren en het inkomen van de gezinnen op te voeren. Dit is mogelijk via professionele landbouw gericht op de export, omdat de plaatselijke afzetmogelijkheden in het binnenland beperkt zijn vanwege de dunne bevolking. Via een gemechaniseerde droogland rijstteelt op grote schaal, zoals in Latijns Amerika, zou een belangrijk deel van de lokale markt voorzien moeten worden, waardoor de huidige export van rijst van ongeveer 70 duizend per jaar, zou kunnen stijgen naar boven de 100 duizend ton.

Hoewel de fysieke omstandigheden in het binnenland redelijk zijn om droogland rijst te verbouwen, zal het succes mede afhankelijk zijn van economische factoren, zoals de prijs van rijst op de lokale markt, de kosten voor de productie van droogland rijst en de opbrengst. Aangezien de prijs van de Surinaamse rijst op de lokale markt relatief laag is, zal de overheid vooral in de eerste fase de nodige ondersteuning moeten geven om droogland rijst concurrerend te produceren.

Voorwaarden
De droogland rijstboeren zullen met minimale kosten een hoge opbrengst moeten halen. Hoge opbrengst variëteiten met een goede weerstand tegen ziekten en plagen, optimale zaadvoorziening, beschikbaarheid van de nodige input, efficiënte verwerkingssystemen, onderzoek, voorlichting en trainingen zijn belangrijke voorwaarden om de teelt van droogland rijst aantrekkelijk te maken. De overheid zou alvast moeten weten hoeveel gezinnen eventueel droogland rijst willen verbouwen en waar en hoeveel ha er beplant zou kunnen worden en wat de bijdrage zal zijn voor de economie.

Daar landbouw een risicovolle sector is waarbij men voor een belangrijk deel afhankelijk is van factoren die men niet in de hand heeft, zijn vele landbouwbedrijven mede vanwege een slechte voorbereiding, de afgelopen periode failliet gegaan of mislukt. Daarom zijn identificatie van passende landbouwprojecten en goede voorbereiding, noodzakelijk om de agrarische ontwikkeling in het binnenland op gang te brengen, waarbij vooral de effecten op zowel bedrijfsniveau, regionaal niveau als nationaal niveau, heel nauwkeurig uitgerekend en geanalyseerd moeten worden, opdat een juiste keuze gemaakt kan worden. Projecten naar het model zoals we die in het verleden gekend hebben bij het oliepalmbedrijf Patamacca zijn nog steeds interessante en effectieve modellen voor het binnenland.

De voorzitter van de Politieke Vleugel van de FAL (PVF),
Soedeshchand Jairam MSc
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May