Weinig staatshoofden op 17e NAM-top
19 Sep 2016, 02:58
foto
Vicepresident Ashwin Adhin is tijdens zijn toespraak op de 17e top van de Niet Gebonden Beweging te zien op het groot scherm. (Beeld: Al Jazeera)


Slechts een handvol leiders hebben de 17e top van de Niet-Gebonden Beweging (NAM) in Venezuela bijgewoond. Voor de regering van president Nicolas Maduro is dat een schande. Hij had deze top geprezen als “één die voor eeuwen zou worden herinnerd.” Namens Suriname heeft vicepresident Ashwin Adhin de vergadering bijgewoond.

Met de bijeenkomst heeft Caracas geprobeerd zijn internationale legitimiteit te versterken. Van de 120 leden van de NAM zijn minder dan tien regeringsleiders naar Isla Margarita geweest voor de tweedaagse bijeenkomst. Bij de vorige top in Iran in 2012 waren er nog 35 staatshoofden. In de NAM zitten landen die tijdens de Koude Oorlog noch de zijde van de Verenigde Staten noch die van de Sovjet Unie hadden gekozen.

De staatshoofden van Zimbabwe, Robert Mugabe, van Iran Hassan Rouhani en van Palestina Mahmoud Abbas, waren er. Ook de regionale bondgenoten uit Cuba, Ecuador en Bolivia behoorden tot de weinige staatshoofden die de top op het Caribische eiland Magarita hebben bijgewoond.

De halve eeuw oude beweging gevormd door landen die banden willen voorkomen met de Verenigde Staten of de Sovjet-Unie, is door de jaren heen verzwakt in haar opzet. Maar het lijkt erop dat de deelname van staatshoofden aan de top in het door recessie getroffen Venezuela, bijzonder laag is. De Venezolaanse oppositie die een referendum wil om Maduro uit zijn functie te krijgen, zegt dat de lage opkomst een teken van het isolement van Maduro is. "Miljoenen dollars van Venezolanen' zijn uitgegeven voor het ego van de regering", zei oppositieleider Henrique Capriles. "Veel van de landen zijn niet gekomen naar de show!"

Opvallend was de afwezigheid van mede-oprichter en belangrijk lid India, dat premier Narendra Modi niet heeft gestuurd. Het is de tweede keer dat een Indiaas staatshoofd een top heeft gemist sinds de oprichting van de beweging in 1961.
Venezuela zit in een enorme economische crisis, waarbij er voedseltekorten zijn en een driecijferige inflatie. Voor president Maduro zijn het harde tijden. De Venezolaanse economie is aan de rand van de afgrond en hij moet ook nog omgaan met veiligheidsproblemen.

Margarita stond eens bekend als de "Parel van de Caraïben" een toeristische hub die bezoekers uit de hele wereld trok. Maar de hotelbezetting is minder dan de helft dan wat het was vorig jaar. Sommige eilandbewoners hebben Maduro onlangs vernederd door hem in een arme buurt achterna te zitten, terwijl ze sloegen op potten en pannen.

De afgevaardigden die de top hebben bijgewoond, hebben geklaagd over een gebrek aan organisatie, vertragingen en armoedige hotels, ondanks de pogingen van Venezuela om Margarita weer glans te geven. De wegen zijn opnieuw geschilderd, de schappen van de supermarkten zijn gevuld en er zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen op het door misdaad geteisterde eiland.

Venezuela heeft vrijdag in de buurt waar de top is gehouden, een standbeeld van Hugo Chavez onthuld. Maduro heeft ook het voorzitterschap van de beweging zaterdag overgenomen. Aan het eind van de top is een document aangenomen, waarin solidariteit wordt betuigd met Maduro. "Het Venezolaans volk is vol emotie en trots," zei Maduro zaterdag in zijn toespraak.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May