Geen 'Roma Pit' voor Nw Koffiekamp; wel goudrijk gebied
17 Sep 2016, 00:01
foto
NH houdt een tweede 'Tafra' met Makamboa, Iamgold en de UNDP. Er wordt gewerkt aan een oplossing voor Nieuw Koffiekamp. (Foto: René Gompers)


“We willen Roma Pit, niets anders dan Roma Pit,” deelt Melleo Nanna van Makamboa (de vereniging van goudondernemers uit Nieuw Koffiekamp) mee. Als het goudrijke gebied Roma Pit in de boezem komt van Nieuw Koffiekamp, zal dit de rust doen weerkeren voor het dorp en Rosebel Gold Mines/Iamgold, menen de ondernemers. Minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) zegt dat die eis niet ingewilligd kan worden, omdat Iamgold het gebied zelf nodig heeft om te overleven. Het dorp én de zeer gewilde Roma Pit liggen in het consessiegebied van Iamgold Rosebel Goldmines.

NH heeft vrijdag een tweede bijeenkomst 'Tafra' belegd met vertegenwoordigers van Makamboa, Iamgold, het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) en overheidsfunctionarissen. "Wij zitten hier om de tafel om tot een oplossing te komen," zei de minister aan het begin van de bijeenkomst. Illegalen zijn deze week ontruimd van het cconcessiegebied van de Canadese multinational.

Dodson om een reactie gevraagd na de afloop van de 'Tafra' zegt aan Starnieuws dat Iamgold en Makamboa twee opties zullen uitwerken maandag. Er zal een gebied worden aangewezen waar de mensen van het dorp goud mogen winnen. Roma Pit is uitgesloten, want het bedrijf heeft zijn doelen en heeft een planning gemaakt. Vrijdag komen partijen weer bijeen op NH waarbij spijkers met koppen zullen worden geslagen. Deze kwestie moet voor eens en voor altijd opgelost worden. Partijen zijn al tien maanden bezig te zoeken naar een antwoord voor het complexe vraagstuk, dat al veertien jaren voortsleept.

Definitieve Oplossing
Voor Makamboa is de oplossing simpel: dat Iamgold Roma Pit aan het dorp afstaat. Nanna legt uit dat met Iamgold was overeengekomen dat het gebied hen zou toekomen. “Enkele weken geleden heeft Iamgold met de overheid een overeenkomst getekend over Klein Saramacca. We waren 'on speaking terms' over dat gebied. Iamgold had zoveel interesse in dat gebied dat ze had voorgesteld om een ruil te doen; Roma Pit inleveren voor het verkrijgen van Klein Saramacca. Wij vinden dat als Iamgold zijn plek heeft gehad, willen wij van Koffiekamp ook onze plek en dat is Roma Pit en niets anders dan Roma Pit.”

Dodson geeft aan dat met Iamgold is besproken dat als de overheid Klein Saramacca kon veiligstellen, het bedrijf een stuk van zijn concessie zou afstaan. Iamgold heeft de mijn zelf ook nodig op de productie op peil te houden. Er wordt gezocht naar een geschikte plek om Makamboa te accommoderen. Er wordt rekening gehouden met de rechten van de dorpelingen garandeert Dodson. Hij benadrukt dat er aan een oplossing gewerkt wordt voor de ondernemers verenigd in Makamboa en niet de ‘gelukszoekers’. De ondernemers van Nieuw Koffiekamp zitten momenteel met de handen in het haar, omdat hun productie al drie weken stil ligt. De minister verwacht dat vrijdag de zaak is beklonken. De goudzoekers van Nieuw Koffiekamp zullen een goudrijk gebied toegewezen krijgen.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May