CBvS: Internationale reserve naar US$ 359 miljoen
16 Sep 2016, 19:36
foto


Per eind augustus heeft de Centrale Bank van Suriname (CBvS) een internationale reserve van US$ 359 miljoen opgebouwd. De importdekking is door sterk gedaalde importen van goederen en diensten, hersteld van 2,4 maanden per eind december 2015 tot 3,5 maanden per eind augustus.

De CBvS zegt in een persbericht dat ze zich dit jaar consequent heeft ingezet voor herwinning van het vertrouwen in de economie, mede door de wederopbouw van onze internationale reserves. Ondanks het stipt nakomen van noodzakelijke, niet onaanzienlijke, vreemde valuta verplichtingen aan het buitenland in de afgelopen acht maanden, is de monetaire reserve toegenomen.

Suriname heeft in totaal US$ 122 miljoen aangewend om aan zijn vreemde valutaverplichtingen te voldoen. Om geen stagnatie in noodzakelijke voorzieningen zoals medicamenten, brandstofimporten, kookgas en basisbehoeften te krijgen, heeft de bank US$ 112,0 miljoen aangewend in het internationaal betalingsverkeer. "De internationale gemeenschap neemt hiermee nota van onze kredietwaardigheid. Zowel de Staat als onze particuliere sector kan hiervan profijt trekken," stelt de CBvS.

De grootste bronnen aan de instroomzijde van de internationale reserve waren Staatsleningen ad US$ 176 miljoen (IDB, Wereldbank en de Caribbean Development Bank; de 'IMF reserves' van US$ 81,5 miljoen zijn hierbij niet inbegrepen) gevolgd door mijnbouwbouwinkomsten ad US$ 30 miljoen. Belastinginkomsten en niet-belastinginkomsten van de Staat, alsook aankoop van goud en deviezen op de binnenlandse markt waren in de periode januari t/m augustus 2016 samen US$ 39,5 miljoen.

"De bank en de overheid werken gestaag aan stabilisering van de economie opdat wij ons, met het treffen van gerichte maatregelen, wederom op het pad van groei kunnen begeven. Het vertrouwen blijft bestaan dat wij met vereende kracht erin zullen slagen om een krachtige economie neer te zetten. Dit ligt, gegeven de beleidsvoornemens van de bank en die van de overheid, met name het ministerie van Financiën, in het verschiet," deelt de CBvS mee.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May