Zunder en Blanker rekenen op vervolggesprek regering
14 Sep 2016, 04:17
foto
De delegatie van de Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren (COL). Rechts voorzitter Hugo Blanker. (Beeld: René Gompers


De vakbeweging rekent erop dat er vervolggesprekken komen over de presentaties van de regering. Veel zaken zijn vaag en antwoorden op kritische vragen, zijn niet naar tevredenheid beantwoord, delen Armand Zunder van de PWO en Hugo Blanker van de COL mee. Vast staat dat de projecten die gefinancierd zullen worden met US$ 1,8 miljard van de Islamic Development Bank, al bepaald zijn. “We zijn uitgenodigd om te komen luisteren. Dat hebben we dus gedaan,” geeft Zunder aan.

“We zijn in ieder geval geïnformeerd, wij hebben geen selectie gedaan voor de projecten, we hebben niet van te voren gediscussieerd en hebben geen invloed gehad op de prioriteiten,” antwoordt Zunder op de vraag wat het nut is van de aanwezigheid van de vakbeweging bij de presentaties. “De conclusie is dat we blij moeten zijn met het feit dat we geïnformeerd zijn. Maar informatie betekent dat je juist altijd vragen gaat krijgen. We hopen dat we de komende tijd kunnen ingaan op die vragen.”

De vakbeweging wil onder andere het fijne weten van hoeveel werkgelegenheid de projecten met zich meebrengen. “Men is niet concreet ingegaan op die materie,” deelt Zunder mee. De vakbeweging wil ook weten wat het beslag van de projecten zal zijn op de staatsbegroting en de betalingsbalans. Blanker vult aan de projecten die gepresenteerd zijn er goed uitzien, maar dat de samenleving zo snel mogelijk op de hoogte gesteld moet worden. “We hebben de regering gecomplimenteerd met bepaalde zaken die ze heeft geprojecteerd. Maar we hebben ze aangegeven dat het voor het draagvlak goed zou zijn wanneer de samenleving op korte termijn zich hierover zou uitspreken en met voorstellen kan komen voor projecten.”

De vakbeweging heeft de regering op het hart gedrukt om rekening te houden met de huidige situatie van de werknemers. “We hebben ze gezegd dat voordat die dingen opgang komen ze rekening moeten houden dat terwijl het gras groeit het paard niet mag sterven,” geeft Blanker aan. Zunder deelt mee dat bij de sessie van vandaag er één vraag over wanneer de fiscale maatregelen voor particuliere werknemers worden uitgevoerd, concreet is beantwoord. Zunder geeft aan dat vicepresident Ashwin Adhin heeft aangegeven dat het staatsbesluit binnenkort wordt afgekondigd. Dit zal maken dat dezelfde fiscale maatregelen die voor de ambtenaren genomen zijn vanaf dan ook voor de particulieren gaat gelden zoals een belastingkorting tot SRD 125. “We zijn daar heel blij mee. De werknemers zitten in de knel vanwege de crisis.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May