Problemen in de houtsector nog steeds niet opgelost
14 Sep 2016, 02:26
foto


In 2015 en 2016 zijn verschillende wegen naar belangrijke houtgebieden door de slechte staat waarin zij verkeerden, door de overheid afgesloten voor zwaar transport. Ondernemers in de houtsector vragen nu van de autoriteiten, om ontheffing voor het betalen van de concessierechten over deze perioden. Zij voeren aan dat betrokken houtbedrijven gedurende 10 maanden geen hout hebben kunnen produceren en dus geen geld hebben verdiend om de concessierechten te betalen.

De houtbedrijven die bij de Algemene Surinaamse Houtunie, het Platform Houtsector en de Vereniging van Binnenlandse Houtproducenten zijn aangesloten, dringen aan op een vervolggesprek met minister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), om over de problemen in de sector te praten. Dit vervolggesprek was toegezegd tijdens het vorige gesprek op 8 augustus. Onder meer de gevolgen van de financiële crisis zoals de hoge energietarieven, de devaluatie van de SRD en als gevolg daarvan een terugval van de economische bedrijvigheid, waardoor er minder vraag naar hout is, zijn zorgpunten, zeggen de ondernemers in een persbericht.

Met ingang van 1 januari 2015 heeft de regering De concessierechten zijn vanaf 1 januari 2015 verhoogd van 2,5 SRD-cent naar 500 SRD-cent per hectare. Anders dan verwacht zijn de verhoogde kosten niet terugverdiend, daar in de periode hierna, de toegangswegen naar de houtproductiegebieden zijn afgesloten voor zwaar transport met een totaal gewicht van meer dan vier ton. Het ging om de weg van Matta naar Apoera en die van Redi Doti naar Cassipora. Deze wegen waren in 2015 van eind maart tot 16 september gesloten en in 2016 vanaf 9 mei tot en met heden.

De concessiehouders zeggen dat er sprake is van oneerlijke concurrentie met de houtproducenten die in de zogenaamde HKV’s (Hout Kap Vergunningen) of gemeenschapsbossen werken. Zij hoeven geen concessierechten te betalen, waardoor hun kostprijs een stuk lager ligt. Deze bedrijven profiteren echter ook van de verlaging van de retributierechten van USD 6 naar USD 3,95 per kubieke meter. Deze verlaging was bedoeld als compensatie voor de verhoogde concessierechten.

In het gesprek dat de sector begin augustus had met Relyveld, is onder andere de dienstverlening van de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), naar de organisatie besproken. De groep geeft aan dat het regelmatig voorkomt dat bepaalde diensten, zoals kapregister- en inventarisatiecontroles en inspecties, alleen worden uitgevoerd als de klant zorgt voor vervoer van de SBB-medewerkers. De SBB heeft immers nauwelijks dienstauto’s tot haar beschikking. Aan de andere kant weigert SBB soms diensten uit te voeren voor bedrijven die hun concessierecht niet hebben betaald. De bedrijven betwijfelen of de SBB dit recht heeft.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May