COL solidair met de EBS-bond
13 Sep 2016, 06:47
foto
Hugo Blanker, voorzitter van de COL.


De Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren (COL) verklaart zich solidair met de OWOS, de bond bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS). De COL, onder leiding van Hugo Blanker, vindt dat bonden te vaak opgescheept zitten met ongecoördineerd optreden vanuit de Staat naar de samenleving toe, in deze de vakorganisaties bij de overheid.

"Het is de taak noch de verantwoordelijkheid van de werkgever, in deze de Staat om voorstellen van de bond tot verbetering van voorzieningen/eisenpakketten vooraf te analyseren en te kwantificeren. Voortgaande onderhandelingen moeten deze werkwijze als vertrekpunt hebben, waarover er hoe dan ook een principe akkoord is bereikt", stelt de COL. Bij de aanvang van de onderhandeling dient de Staat hiertoe mandaat te geven aan haar onderhandelaars en het bestuur van de werknemersorganisatie moet draagvlak zoeken bij haar achterban over de feitelijke beoogde verbetering.

Partijen hebben overeenstemming bereikt, maar de Staat heeft in het geval van de OWOS, haar mandatarissen teruggefloten. De Staat laat toe dat de bond het resultaat aan de loontrekkers kenbaar maakt, om kort daarop dit terug te nemen en te verwachten dat de werknemers daarmee zullen instemmen. Het pleit voor de achterban van de OWOS dat de ondersteuning aan hun bondsbestuur onwrikbaar is, zegt COL.

Het bestuur van de OWOS en de samenleving mogen er van uitgaan dat de regering precies weet onder welke druk de bond staat. "Wanneer de Staat via haar werkarmen sinds enkele dagen met de tegenaanval van doorlichting van het bedrijf komt en inkrimping, dan is het inderdaad olie op het vuur gooien. Nu komt ook no work no pay in beeld. Dit is het moment waarop ook andere bonden hun stem (moeten) laten horen. De Staat heeft in de hele aanpak van deze kwestie wanprestatie geleverd. Hier zou moeten gelden no cure no pay. De Staat heeft niet geleverd en functionarissen zouden niet betaald moeten worden," vindt de COL.

Het plotselinge dreigement vanuit de vicepresident naar de arbeiders van OWOS, is volgens COL "zeer laakbaar en ondermijnt het gezag van de president (of wat er nog van over is). Dus het hogere gezag (president) is er niet in geslaagd om de case op te lossen. Dan wordt de vicepresident erop afgestuurd met toffe dreigementen". Duidelijk is ook geworden voor de COL hoe de regering staat tegenover de vakbonden, die opkomen voor hun rechten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May