Bloemen voor 150 slachtoffers mensenrechtenschendingen in Suriname
10 Dec 2010, 16:00
foto


Vanaf 25 februari 1980 zijn 150 mensen door geweld omgekomen of verdwenen. Ze hebben geleden en hun rechten zijn aangetast.
“We zullen blijven pleiten en ons inzetten opdat alle mensenrechtenschendingen vanaf die datum worden onderzocht. Alle nabestaanden hebben recht te weten waarom en door wie hun geliefde is vermoord en leed is aangedaan. Zij hebben allemaal recht op de waarheid”. Dit zei Betty Goede, voorzitter de Organisatie voor gerechtigheid en Vrede (OGV) op de Internationale Dag van de Rechten van de Mens.

Zoals elk jaar op 10 december werden vandaag bloemen gelegd bij het monument voor gerechtigheid en vrede aan de dokter Sophie Redmondstraat. Onder de aanwezigen bevond zich ook de Amerikaanse ambassadeur John Nay.

Triest beeld
Bij de algemene mensenrechtenschendingen noemde Goede onder andere, oorlogsslachtoffers, geweld tegen vrouwen en kinderen, discriminatie, armoede, geen of slecht onderwijs, slechte gezondheidszorg en kinderarbeid. Wat Suriname betreft noemde zij specifiek, de slachtoffers en verdwenen mannen van Atjoni en Apoera, de moord op inspecteur Herman Gooding, de agenten van Tamanredjo, de 40 burgers die zijn afgeslacht te Moiwana, dienstplichtige militairen die zijn vermoord en gewond zijn geraakt en de 15 helden van 8 december 1982.

Goede noemde ook enkele sociale rechten van de mens in Suriname die nog altijd worden geschonden. Sociale zekerheden zoals pensioenen, de algemene oudedagsvoorziening. De verhoging hiervan noemt zij een stap in de goede richting, maar vindt het wel een vorm van discriminatie als bepaalde groepen daarvan worden uitgesloten. Ook de toenemende ontucht van volwassenen met kinderen noemde zij in dit rijtje. “Dat is een triest beeld”, zegt Goede.

Naar stembus gaan
Goede heeft ook een woord gericht tot de jongeren van Suriname en hen opgeroepen vandaag massaal naar de stembus te gaan om een nieuw Jeugdparlement te kiezen. “Dit Jeugdparlement is voor jullie jongeren de spreekbuis tot de regering”, zei de OGV-voorzitter. Er kan tot 18.00 vandaag nog gestemd worden op de districtscommissariaten.

Nadat er bloemen zijn gelegd bij het monument werd de plechtigheid beëindigd met het zingen van het OGV-strijdlied ‘Mi sa feti reti, reti, foe tron wini-man’.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May