OIC-topper Madani wil duidelijkheid Suriname en Guyana
11 Sep 2016, 04:28
foto


De secretaris-generaal van de Organisatie van de Islamitische Samenwerking (OIC), Iyad Ameen Madani, komt op 28 september naar Suriname voor een vierdaags bezoek. Tijdens zijn eerste officiële bezoek zal hij de enige twee OIC-lidstaten op het westelijk halfrond, Suriname en Guyana, aandoen.

De OIC-topper komt naar Suriname en buurland Guyana na de opening van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. De relatie van Suriname en de OIC is in de afgelopen vijf jaar aanzienlijk uitgebreid. Het parlement heeft onlangs een nieuwe beleidsdocument van de OIC goedgekeurd. De Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB), een arm van de OIC, is meer betrokken bij de economische ontwikkeling van Suriname. Op dit moment ondersteunen de IsDB en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gezamenlijk het economische herstelprogramma van het land. De IsDB heeft Suriname een lening van US$ 1,75 miljard aangeboden om projecten te financieren en de import van essentiële goederen en medicijnen e ondersteunen.

Aan de andere kant is buurland Guyana vervreemd van de OIC. Georgetown heeft nagelaten deel te nemen aan de bijeenkomsten van de OIC. Dit ondanks de nieuwe regering in Guyana had beloofd om haar participatie in de OIC-groep te verbeteren. Eerder dit jaar was Georgetown ook afwezig bij de laatste OIC-top van regeringsleiders in Turkije. Sinds zijn lidmaatschap in 1993, heeft Guyana officieel nog steeds geen ambassadeur benoemd bij de OIC.

Financiële beperkingen, het feit dat de OIC geen prioriteit was in de buitenlandse betrekkingen van Guyana' en het gebrek aan personeel zijn enkele van de redenen waarom Guyana vaak afwezig is op de OIC vergaderingen en weinig participeert binnen de groep zelf. OIC-topper Madanie zal deze kwesties aankaarten als hij Georgetown bezoekt. Hij zal Guyana aanmoedigen actiever te zijn binnen de OIC en zal de politieke en economische steun aan het land toezeggen. Het is hoogstwaarschijnlijk dat Georgetown de steun van de 57-landen tellende OIC zal zoeken tegen de aanspraak die Venezuela maakt op het grondgebied van Guyana.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May