Kinderen leren eerste hulp toepassen
10 Sep 2016, 11:35
foto


Het Surinaamse Rode Kruis (SRK) traint kinderen van kindertehuizen in Eerste Hulp bij Ongelukken (EHBO). Het gaat om een pilot programma met twaalf kinderen. De activiteit houdt verband met Wereld-EHBO-dag vandaag.

Wereldwijd wordt op de tweede zaterdag in september aandacht gevraagd voor EHBO, één van de belangrijkste activiteiten van de Internationale Federatie van Rode Kruis en Halve Maanverenigingen (IFRC). Het thema voor dit jaar is First aid for Children and by Children.
Met het pilot programma wil het SRK kinderen (en ouders) bewust maken van de eigen veiligheid in hun woon-, speel- en leeromgeving en hoe te handelen bij ongevallen, zegt Humphrey Blinker. Hij is de coördinator van de Disaster Management Unit van het SRK. “Het komt weleens voor dat kinderen een ongelukje krijgen het spelen thuis op het erf, op straat of op school.” Blinker wijst erop dat ongevallen en andere ernstige gebeurtenissen eenieder overal en op elk moment kunnen overkomen. “En dan maakt het niet uit als het gaat om een misstap, val van de trap of een brandwond tijdens de barbecue.” Al jaren verzorgd het SRK vanaf de jaren 60 trainingen om voorbereid te zijn op alledaagse ongevallen.

In veel landen zijn ongelukken doodsoorzaak nummer 1 bij kinderen na hun eerste jaardag. Het Rode Kruis erkent kinderen als een belangrijke counterpart in EHBO-assistentie Kinderen zijn ook een wezenlijk deel binnen de wereldgemeenschap die EHBO-assistentie krijgen bij ongevallen en rampen. Door kinderen levensreddende handelingen te leren, helpt het Rode Kruis mee aan het trainen van een sterke toekomstige generatie. Het SRK herhaalt zijn opriep om verplicht EHBO-training en -onderwijs te introduceren op scholen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May