Versterking nodig zorg laatste levensfase
09 Sep 2016, 08:13
foto
Ruth Mangroe, verpleegkundig directeur van het Diakonessenhuis.


Zorg in de laatste fase van het leven, is hoognodig in Suriname. Daarom wordt er sinds juli 2015 hard gewerkt aan de versterking hiervan en zijn er ondertussen grote resultaten geboekt. De bouw van een hospice, een huis waar de patiënt de laatste dagen kan doorbrengen, is daar één van. Ruth Mangroe, verpleegkundig directeur van het Diakonessenhuis, heeft met een presentatie de noodzaak van dit huis en de zorg aangegeven.

Personen voor wie genezing onmogelijk is, willen meestal de laatste dagen thuis doorbrengen, geeft Mangroe aan. Dat is niet altijd mogelijk. Patiënten die in de terminale fase zijn, moeten in het ziekenhuis blijven. Familieleden zijn er niet altijd, omdat ze aan bezoektijden gebonden zijn. Soms kan de familie de mentale en fysieke druk thuis niet aan. In andere gevallen is de hulpverlening aan huis niet toereikend. Heel vaak ontberen de mensen de kwaliteit van het leven en menswaardigheid in de laatste dagen. “Het is erg belangrijk dat men in de laatste fase de ruimte krijgt om op een menswaardige manier afscheid te nemen,” geeft Mangroe aan. Met een hospice krijgen de ‘bezoeker’ en de naasten 24 uur per dag hoogwaardige steun en begeleiding. Bij deze zorg wordt naast het lichamelijke ook psychosociale en spirituele hulp geboden.

Het Diakonessenhuis heeft een klein onderzoek verricht naar de noodzaak van deze type zorg. In 2013 zijn in dit ziekenhuis 36 personen in de terminale fase overleden. In 2014 zijn er 33 geteld. Ze hebben gemiddeld 25 dagen in het ziekenhuis gelegen. “Dit zijn het aantal personen van het Diakonessenhuis dat liever in een andere omstandigheid had willen zijn in de laatste dagen van hun leven,” merkt Mangroe op. “Buiten het Diakonessenhuis zijn er in drie jaar 176 mensen in de terminale fase overleden. Ze hebben gemiddeld 16 dagen in het ziekenhuis gelegen. Dit betreft de geregistreerde gevallen.”

Vanaf de start van het project om de palliatieve zorg te verbeteren zijn er tot nu toe 44 vrijwilligers en 39 verpleegkundigen getraind. Het project is een samenwerking tussen het Diakonessenhuis, het EFS College Covab en de stichting Surizorg via Twinningfaciliteit Suriname-Nederland. De eerste hospice, die vier personen kan opvangen, verrijst op het terrein van het Diakonessenhuis. Donderdag is de ‘eerste’ steen gelegd. De tweede komt aan de Neonstraat te staan. Daar zullen er acht personen tegelijk verzorgd kunnen worden. De hospice staat helemaal apart van het Diakonessenhuis, benadrukt Mangroe en wordt uit andere bronnen gefinancierd. Het ziekenhuis kan het absoluut niet opbrengen om hierin te investeren, deelt Mangroe mee. De hospice is afhankelijk van donaties, giften, sponsoring en heel veel vrijwilligers. Daar zit de uitdaging in. Mangroe hoopt dat palliatieve zorg opgenomen wordt in de basiszorgverzekering. “Het sterven is een deel van het leven. Het is een basiswaarde".

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May