Zomer droogte eist tol maïs-oogst EU
08 Sep 2016, 16:09
foto
Een maïsveld in Le Bignon, dichtbij Nantes, Frankrijk. Het droog weer heeft veel schade toegebracht aan de gewassen. (Foto: Reuters)


Warm en droog weer in de afgelopen twee maanden heeft zware schade toegebracht aan de Europese maïsgewassen. De oogst van dit jaar zal naar verwachting bijna net zo slecht zijn als in 2015. De productie is vorig jaar ook getroffen door droogte.

Consultancy Strategie Grains is van plan om zijn prognose voor de graan/maïsoogst volgende week in zijn maandelijkse rapport naar beneden bij te stellen. Het bureau houdt daarbij rekening met de schade die het droog weer heeft aangericht inde grote producerende landen zoals Frankrijk, Roemenië, Bulgarije en Polen, zegt analist Benoit Fayaud aan Reuters.

Betere oogsten in andere grote maïs producerende EU-landen zoals Hongarije, Italië, Oostenrijk en Slowakije zouden alleen helpen de daling op te vangen,” stelt hij. De 28-leden tellende Europese Unie (EU) heeft vorig jaar 57,4 miljoen ton maïs geproduceerd. Het jaar daar voor, in 2014, was de productie nog 75,7 miljoen ton.
In zijn vorig rapport in augustus had Strategie Grains zijn verwachting al verminderd van 61,7 miljoen ton tot 60,6 miljoen ton. De Europese Commissie heeft vorige week haar prognose voor de maïsproductie teruggebracht van 65,5 miljoen ton tot 62,5 miljoen ton.

"In Frankrijk doen de gewassen het niet goed, vooral in het westelijke deel van het land. Niet alleen het droge weer van de afgelopen twee maanden is daar de oorzaak van, maar ook moeilijke zaai omstandigheden", zegt Fayaud van Strategie Grains. "Het is een dubbele straf." Voorafgaand aan het recente warme weer, heeft de regen de maïs inzaaien in het voorjaar in Frankrijk, vertraagd. Frankrijk is de grootste maïsproducent van de EU.

Voor de handel van de oogst van dit jaar heeft Frankrijk ongeveer 12,5 miljoen ton, wat de laagste hoeveelheid zou zijn sinds 2003. Sommigen waarschuwen echter dat verder droog weer in de komende week het eindresultaat nog erger kan maken. "We zullen minder dan 12 miljoen ton beschikbaar hebben als deze droge omstandigheden aanhouden", zegt een handelaar. Volgens gegevens van het Franse ministerie van Landbouw heeft Frankrijk vorig jaar 13,5 miljoen ton maïs geoogst. De vakbond van maïs telers merkt op dat veel Franse gewassen zijn veranderd in voedermaïs, omdat ze tijdens de groeicyclus ernstig zijn beschadigd door de droogte waardoor de uiteindelijke korrelgehalte van de maïs veel minder is. De maïsoogst moet in principe over ongeveer tien dagen beginnen in Frankrijk, maar de oogst van de voedermaïs al is begonnen.

In Roemenië is de oogst in volle gang met sterk variërende resultaten tussen de verschillende regio’s, zegt expert Nicolae Sitaru van de APPR maïs boeren vereniging. “Zoals het er nu naar uitziet, kunnen we de productie van vorig jaar bereiken, maar we moeten niet vergeten dat vorig jaar een vrij slecht jaar was voor maïs.” In Roemenië was de maïsoogst in 2015 gedaald met 26% tot 8,9 miljoen ton met een schamele opbrengst van 3,5 ton per hectare.

In Hongarije, de derde EU-producent na Frankrijk en Roemenië, wordt zal de maïs oogst naar verwachting stijgen tot 7,99 miljoen ton dit jaar. Vorig jaar was de oogst van 6,6 miljoen ton. Polen, ook een grote EU-maïs teler, heeft in de afgelopen weken droog weer gehad, maar zal het beter dan de slechte oogste van vorig jaar, zeggen analisten. "Na een slechte oogst vorig jaar, kunnen we dit jaar hopen op een goede," zegt analist Wojtek Sabaranski van Sparks Polska. Hij schat een oogst van ongeveer 4 miljoen ton, een stijging van 30%.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May