President: Meer tijd nodig om stroomprijs te bepalen
08 Sep 2016, 00:00
foto
President Desi Bouterse. (Foto: Raoul Lith)


De regering is er nog niet uit over de nieuwe stroomprijs die in september zou ingaan. President Desi Bouterse zegt aan journalisten dat het om een gecompliceerde zaak gaat. De regering zit nog met dit vraagstuk. "Misschien gaan wij meer tijd nemen dan was gepland," merkt de regeringsleider op.

De Energie Bedrijven Suriname (EBS) zal door een professioneel team worden doorgelicht. Er zijn verschillende bedragen over de kostprijs van het bedrijf. Dit team moet "uiteindelijk in Godsnaam ons een juist tarief geven, waardoor wij kunnen kijken wat wij samen met onze bevolking kunnen doen," zegt Bouterse. Hij verwacht hier wel uit te zullen komen.

Met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is afgesproken dat de subsidie aan EBS afgebouwd moet worden per 1 januari 2017. De tweede verhoging zou per 1 september moeten plaatsvinden. Dit is niet gebeurd. Als het bedrijf eerst moet worden doorgelicht, is september niet haalbaar. De president houdt daar rekening mee. Dit betekent dat met IMF over deze kwestie nog gesproken moet worden.

Er is verschil van mening tussen diverse betrokkenen over de werkelijke kosten van de EBS. De stroomprijs moet daarop worden gebaseerd. Dit houdt in dat binnen het bedrijf bezuinigingen worden doorgevoerd. De bond bij de EBS is sinds 17 augustus in beraad. Geëist wordt om ten minste een deel van de overeengekomen collectieve arbeidsovereenkomst uit te voeren. De president had eerder in een brief aangegeven dat er geen ruimte is voor een verhoging van het salaris. De bond blijft persisteren en is in beraad.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May