Venezolaanse vissers wachten te lang op betaling Cevihas
07 Sep 2016, 06:32
foto
Vissersboten aangemeerd bij Cevihas.


Venezolaanse vissers klagen er over dat zij veel te lang moeten wachten op betaling voor vis die geleverd is. Gisteren wilden de radeloze vissers directeur Derryl Boetoe van Centrale voor Vissershavens in Suriname (Cevihas) spreken, maar kregen te horen dat hij uitlandig is. De vissers zeggen aan Starnieuws al maanden hun beklag te doen bij Cevihas, de Venezolaanse ambassade, minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij en bij de Associatie van Vissers in Suriname. Tot nu toe is er geen resultaat bereikt.

Het grootste probleem is de betaling aan de Venezolaanse vissers. Zij wachten al twintig dagen op hun geld. De mensen hebben geen geld om basiszaken aan te schaffen en kunnen voor hun gezin in Venezuela niks overmaken om te overleven. De Venezolanen werken voor diverse bedrijven. Zij meren aan bij Cevihas en leveren de vis daar af. De afspraak is dat Cevihas de mensen betaalt, zodat zij niet lang binnen hoeven te blijven. De bedrijven betalen Cevihas ook servicekosten. De laatste tijden blijkt dat het niet goed gaat met de betaling, waardoor er veel ontevredenheid is.

Behalve op geld, moeten de boten ook dagenlang wachten op ijs. "Waar is ons geld naar toe? De bedrijven betalen op tijd. Wij leveren vis en waarom kunnen wij niet betaald worden voor het werk dat wij hebben verricht," willen de vissers weten. Zij maken zich ernstige zorgen over de situatie. De Venezolanen willen op deze manier geen vis meer vangen voor Surinaamse bedrijven. De visserijsector is een van de belangrijke deviezenverdieners op dit moment. "En toch wordt er zo met ons omgesprongen, terwijl wij vis leveren voor de export. De Surinaamse economie heeft dat hard nodig. Het gaat om meer dan honderd Venezolaanse boten. Als deze zaak niet gauw oplost, zullen wij andere havens zoals Guyana en Trinidad aandoen," zegt een van de gedupeerde kapiteins.

Veel van de Venezolanen hebben tientallen jaren een werkrelatie ontwikkeld met bedrijven. Dit probleem hebben zij eerder niet ondervonden. De betaling verliep vlot omdat Cevihas genoeg geld in kas had. "Wij zijn radeloos en hopen dat dit probleem vandaag nog wordt opgelost."

Ook andere ondernemers in de visserijsector bevestigen tegenover Starnieuws dat er zich ernstige problemen voordoen. Zij zijn bang dat het verkeerd zal aflopen als de regering niet ingrijpt. De Venezolaanse vissers leveren een grote bijdrage aan de visvangst. Deze situatie kan niet langer duren, want de gevolgen zullen niet te overzien zijn, wanneer de vissersboten massaal besluiten elders hun diensten aan te bieden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May