Hindori: Alle ziekenhuizen in grote problemen
07 Sep 2016, 04:37
foto
Manodj Hindori, directeur van St. Vincentius Ziekenhuis. (Foto: Raoul Lith)


Manodj Hindori, directeur van het St. Vincentius Ziekenhuis tevens voorzitter van de Nationale Ziekenhuis Raad stelt dat alle ziekenhuizen te kampen hebben met enorme problemen. Hij vindt het prima dat Academisch Ziekenhuis en 's Lands Hospitaal miljoenen steun hebben gekregen van de regering. "Maar ook de andere ziekenhuizen dragen zorg voor patiënten. Er moet een integrale oplossing worden gevonden voor de ziekenhuiszorg," zegt Hindori in gesprek met Apintie en Starnieuws.

De enorme stijging van de wisselkoers maakt dat ziekenhuizen niet meer in staat zijn hun schulden te betalen en noodzakelijke spullen aan te schaffen. Hindori haalt aan dat de inkomsten nog op het niveau van 2013 zijn gebleven, terwijl de uitgaven alleen maar stijgen. Door het niet aanpassen van de ligdagtarieven, kunnen de ziekenhuizen hun uitgaven niet meer dekken. St. Vincentius Ziekenhuis heeft een buitenlandse schuld tussen de US$ 750.000 tot US$ 850.000. "Met de koers van SRD 8,20 voor de US dollar zijn wij niet in staat om de schuld af te lossen," verzucht Hindori. De lokale schuld is ongeveer SRD 8 miljoen en zal oplopen tot SRD 15 miljoen eind van het jaar.

Hindori voert aan dat een ziekenhuis niet zonder meer kan besluiten om de deuren te sluiten. "Er zullen altijd patiënten zijn die de medische zorg nodig hebben. In het verleden hebben wij ook crises gehad, maar hebben het overleefd. Ziekenhuiszorg is net de luchtvaartindustrie. Je kan je geen fouten permitteren," benadrukt Hindori. Hij haalt aan dat medische specialisten niet in een positie moeten komen dat zij besluiten te stoppen omdat het niet meer verantwoord is om te werken. Dit kan gebeuren als essentiële voorzieningen ontbreken. "Het moet niet zo zijn dat anderen de stekker uittrekken," waarschuwt de ziekenhuisdirecteur voor het gevaar dat schuilt. Als er geen brood meer is, geen voeding, geen medicamenten en andere artikelen, zullen anderen bepalen of het ziekenhuis nog open kan blijven.

De grote teruggang voor de ziekenhuizen is begonnen op 1 januari 2014. Per die datum is de subsidie aan ziekenhuizen stopgezet. De ziekenhuizen kregen ongeveer SRD 12 miljoen per maand aan overheidsbijdrage. "Als zo een groot bedrag wegvalt, zonder dat je daarvoor in de plaats compensatie krijgt, dan begin je de teruggang te zien," legt Hindori uit. In 2015 werd het echt moeilijk voor de ziekenhuizen, want alle rek was eruit, want de schulden begonnen op te lopen. In februari 2016 klopten de ziekenhuizen aan bij de Zorgraad om aan te geven dat zij het niet redden. Er waren problemen met de verzekeraars. Er kwam geen oplossing. Daarna werd bij de minister van Volksgezondheid aan de bel getrokken. De gemeenschap raakte ook geconfronteerd met de problemen, maar nog steeds is er geen oplossing gevonden.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May