Hong Kong: Democraten winnen zetels in Wetgevende Raad
05 Sep 2016, 10:44
foto
Studentenleider Nathan Law (m) reageert op zijn verkiezingen in de Wetgevende Raad van Hong Kong.(Foto's: Reuters)


Een nieuwe generatie van de pro-democratische activisten heeft zetels in de Wetgevende Raad van Hong Kong (LegCo) gewonnen. De jonge leiders willen meer autonomie en veranderingen in de manier waarop Hong Kong wordt gestuurd door China. De opkomt bij de verkiezingen was een record, 58%.

Onder hen is Nathan Law (23) verkozen. Hij heeft de Umbrella Protests voor zelfbeschikking in 2014 mede geleid. Ondanks de winst, zullen aanhangers van China nog steeds de meerderheid van de 70 zetels tellende Raad hebben. Law is geschokt door de resultaten van de verkiezingen die gisteren zijn gehouden. Hij zegt dat de mensen hebben getoond dat ze verandering willen.

De Chinese regering in Beijing heeft nog niet gereageerd op de resultaten van stembusgang. Een vertraging in het vrijgeven van de voorlopige resultaten had ook enige bezorgdheid veroorzaakt. De volledige resultaten worden vandaag verwacht.
De verkiezing is de eerste in het gebied sinds de onrust in 2014. Veelal jonge betogers hadden toen centrale gebieden van Hong Kong wekenlang verlamd. Ze eisten meer democratie op hun grondgebied te midden van zorgen dat Beijing zich steeds meer ging mengen in de politiek van de voormalige Britse kolonie. China verbrak volgens de demonstranten daarmee de overeenkomst ‘één land, twee systemen’. Beijing ontkent dit, en heeft geen concessies gedaan aan de demonstranten.

"Ik denk dat Hong Kongers echt wilde veranderen,"citeert het persbureau AFP de 23-jarige Law. "Jonge mensen hebben een gevoel van urgentie als het gaat om de toekomst." Law’s Demosisto partij voert campagnes voor het recht op zelfbeschikking. De partij heeft het tweede hoogste aantal stemmen gehaald in het kiesdistrict Hong Kong Island waar meer zetels in het geding waren.

Twee kandidaten van de Youngspiration partij, ook een pro-onafhankelijkheidsbeweging, zijn goed op weg om ook verkozen te worden. Deze partij heeft ook zijn wortels in de Umbrella Protests . Het is een aantal oude democraten echter niet gelukt hun zetels te behouden. "Mensen willen verandering, verandering betekent dat ze nieuwe gezichten willen... maar de prijs is een verdere fragmentatie (van de pro-democratische kamp)," zegt kandidaat Lee Cheuk-yan aan Reuters.

Verenigen
Law heeft gewaarschuwd dat de pro-democratische wetgevers zich "moeten verenigen om te strijden tegen de (Chinese) Communistische Partij". Belangrijk voor Law en zijn bondgenoten, is dat het ernaar uitziet dat de democraten een derde van de zetels moeten bemachtigen om veto te hebben op belangrijke wetgevingsproducten en overheidsfinanciering. Er zullen ook meer radicale stemmen zijn in de LegCo, met minstens zes jonge kandidaten die zelfbeschikking van Hongkong steunen en zetels zullen bemachtigen.

Ofschoon er tot nu toe geen officiële reactie is van de autoriteiten in Beijing, zegt Raymond Tam, de minister van Constitutionele Zaken in Hong Kong, dat hij zijn best zal doen om ze (radicale activisten) in een meer centrische positie te brengen. "Onafhankelijkheid is absoluut niet realistisch," stelt Elizabeth Quat, een lid van een pro-Beijing partij. "Hopelijk zal dit niet hun belangrijkste doel zijn."

De Chinese regering heeft zich consequent uitgesproken tegen pro-democratische protesten. Ze heeft de straatprotesten van 2014 bestempeld als “illegaal” en heeft benadrukt dat eenheid de weg is voor de toekomst van het land.

Kiesstelsel
De kandidaten strijden om de 70 zetels in de LegCo, waar wetten en budgetten voor het grondgebied passeren. Maar slechts 35 kiesdistrict zetels worden rechtstreeks verkozen door de 3,8 miljoen geregistreerde kiezers. Nog eens 30 zetels, de zogenaamde 'functionele kiesdistricten ", vertegenwoordigen specifieke beroepen of handelsbedrijven en alleen mensen die zijn aangesloten bij die beroepen of transacties kunnen stemmen voor die zetels. Het gaat bij dze om ongeveer 6% van de bevolking, en ze zijn meestal Beijing gelinieerd.

Vertegenwoordigers voor nog eens vijf "super zetel" kiesdistricten worden gekozen door de kiezers van het grondgebied. Bij de stemming wordt het hoofd van de regering in Hong Kong niet verkozen. Veel analisten geloven dat de uitkomst een impact zou kunnen hebben op de vraag of China de huidige leider CY Leung een tweede ambtstermijn geeft.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May