Afzetting Rousseff veroorzaakt diplomatieke rel
01 Sep 2016, 10:21
foto
De Braziliaanse president Dilma Rousseff is te zien naast vicepresident Michel Temer tijdens de ‘Order of Cultural’ ceremonie in het Planalto Palace in Brazilië op 5 november 2014. (Foto: Reuters)


Het ontslag van de Braziliaanse president heeft kwaad bloed gezet bij de linkse Latijns-Amerikaanse regeringen. Venezuela, Ecuador en Bolivia hebben hun ambassadeurs teruggeroepen als protest tegen wat zij noemen een ‘coup’.

De Braziliaanse Senaat heeft met 61 stemmen voor en 20 tegen beslist om de eerste vrouwelijke president van het land, Dilma Rousseff, te vervolgen voor het illegaal gebruik van staatsgelden om de overheidsuitgaven te dekken. Met de stemming in de Senaat is een eind gekomen aan dertien jaren staatsmacht van de progressieve Arbeiderspartij. De conservatieve vicepresident Michel Temer is intussen ingezworen als president van het land.

De linkse leiders in Caracas, Quito, La Paz en San Salvador zijn trouwe bondgenoten geweest van Rousseff en haar voorganger, Luiz Inácio Lula da Silva. De Venezolaanse president, Nicolas Maduro, is er van overtuigd dat de Verenigde Staten het afzettingsproces hebben gestimuleerd. "Deze staatsgreep is niet alleen tegen Dilma. Het is tegen Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied. Het is tegen ons", heeft Maduro gezegd in een televisie toespraak. "Dit is een aanval tegen de populaire, progressieve, linkse beweging."

Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken, Jose Serra, heeft de grondwettigheid van de afzetting van Rousseff verdedigd en heeft vraagtekens geplaatst bij de legitimiteit van de regering-Maduro. "De Venezolaanse regering heeft geen morele status om te praten over de democratie, omdat zij geen democratisch regime heeft," heeft hij gereageerd op een website van de overheid, waarin hij Venezuela beschuldigd van het houden van politieke gevangenen.

Een politieke crisis in Venezuela heeft de spanningen met de regering-Temer al verhoogd, sinds zij op interim-basis in mei heeft overgenomen toen Rousseff werd geschorst om terecht te staan voor de Senaat. Diplomaten uit Brazilië en Uruguay zijn eerder deze maand in conflict geraakt, waarbij Uruguay Brazilië ervan beschuldigde te proberen zijn stem te “kopen” om te voorkomen dat Venezuela het roulerend voorzitterschap van het regionale handelsblok Mercosur zou krijgen.

Brazilië, Argentinië en Paraguay hebben geweigerd om Venezuela het voorzitterschap van Mercosur te geven, omdat ze vinden dat hij niet aan de minimale eisen heeft voldaan om te behoren tot de gemeenschappelijke markt. De linkse regering van El Salvador voegt haar stem toe aan de kritiek en zegt in een verklaring dat de afzetting van Rousseff “een ernstige bedreiging vertegenwoordigd voor de democratie, vrede, rechtvaardigheid, ontwikkeling en integratie van Latijns-Amerika." El Salvador heeft echter niet aangegeven als hij zijn ambassadeur zal terugroepen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May