'Terugroepwet afgekondigd zonder Staatsraad te horen
19 Aug 2016, 12:09
foto
De wet afgekondigd in het Staatsblad van de Republiek Suriname.


Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, vindt het bijzonder erg dat de 'terugroepwet' in alle haast aangenomen is en nu ook in het Staatsblad is gepubliceerd, zonder dat de Staatsraad is gehoord. "In de publicatie staat dat de Staatsraad gehoord is. Dit is absoluut niet waar. Hier is sprake van bedrog," zegt de politicus aan Starnieuws. De afkondiging van de wet is illegaal.

Somohardjo benadrukt dat de wet ondemocratisch is. De wet is compleet veranderd en doorgedrukt door de coalitie om 4:15 uur in de ochtend. De fundamentele rechten van politieke partijen zijn hiermee ook de grond ingeboord. Er is ook ingegrepen in de bevoegdheden van de rechterlijke macht. Vonnissen zijn door de wet met terugwerkende kracht ingetrokken. "De rechterlijke macht zal dit ook niet kunnen accepteren, want hiermee is de balans tussen de machten weggeslagen. De Nationale Assemblee kan niet op de stoel van de rechter gaan zitten," benadrukt de PL-voorzitter.

"Voor behoud van de overlopers Raymond Sapoen en Diepakkoemer Chitan gaat men zover dat in de wet wordt opgenomen dat de Staatsraad is gehoord. Dit is weer een dieptepunt," stelt Somohardjo. Hij heeft reeds aangegeven deze wet te zullen aanvechten. "Wij leven nu in een dictatuur, waarbij het huis van de democratie voorop loopt."
Advertenties