VN erkent rol in dodelijke cholera-uitbraak Haïti
19 Aug 2016, 10:07
foto
De cholera-epidemie in Haïti heeft sinds 2010 al bijna 10.000 levens geëist. (Foto: AFP)


De Verenigde Naties (VN) heeft eindelijk toegegeven dat zij een rol heeft gespeeld bij de uitbraak van cholera in Haïti. Sinds de uitbraak in 2010 zijn ongeveer 10.000 mensen overleden in het land.

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat Nepalese VN-troepen de bron van de ziekte waren, maar de VN heeft haar verantwoordelijkheid tot nu toe herhaaldelijk ontkend. Een intern rapport dat in handen is gekomen van de New York Times zou de reden zijn voor het toegeven nu.

Maar de VN zegt dat zij nog steeds wordt beschermd door de diplomatieke immuniteit tegen aanspraken op schadevergoeding van de families van slachtoffers. Farhan Haq, een woordvoerder van VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon, zegt dat de VN in het afgelopen jaar er meer van overtuigd is dat zij meer moet doen met betrekking tot haar eigen betrokkenheid bij de eerste uitbraak van cholera en de slachtoffers die daarbij zijn gevallen. Hij heeft echter herhaald dat de rechtspositie van de VN voor wat betreft diplomatieke onschendbaarheid en mogelijke compensatie niet is veranderd.
Zijn commentaar kwam nadat het vertrouwelijk intern rapport stelde dat de epidemie "niet zou zijn uitgebroken als acties van de Verenigde Naties waren uitgebleven", schrijft de krant New York Times.

De krant stelt dat VN-adviseur Philip Alston, die het wereldorgaan adviseert over mensenrechtenkwesties, het rapport vorige week heeft gestuurd naar Ban Ki-Moon. De cholera-uitbraak is toegeschreven aan lekkende rioolbuizen in een VN-basis. Amerikaanse rechtbanken hebben schadeclaims die waren ingediend door de families van slachtoffers afgewezen.

Tot eind 2010 waren er gedurende een eeuw geen gevallen van de bacteriële infectie, die diarree, misselijkheid, braken en spierkrampen veroorzaakt, geregistreerd in Haïti. Cholera wordt verspreid via besmette ontlasting. Zodra die in de watertoevoer terecht komt, is zij moeilijk te stoppen - vooral in een land als Haïti dat bijna geen effectieve waterafvoer systemen heeft.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May