Om 4:15 u wet beëindigen DNA-lidmaatschap aangenomen
17 Aug 2016, 05:28
foto
De coalitie stemt vóór de initiatiefwet 'beëindiging lidmaatschap van De Nationale Assemblee'. De ontwerpwet werd rond 4.15 uur goedgekeurd. (Beeld: DNA)


Met 30 stemmen vóór en 12 tegen is de 'wet houdende regels voor het beëindigen van het lidmaatschap van De Nationale Assemblee' rond 4.15 uur vanochtend goedgekeurd. De oppositionele fracties VHP, ABOP, Pertjajah Luhur en de NPS stellen dat hiermee de rechtsstaat om zeep is geholpen. Ook Carl Breeveld van DOE heeft tegengestemd. De coalitie vindt dat er juist ordening is gebracht en duidelijkheid is geschapen. De vergadering was dinsdag om 10 uur begonnen en werd na felicitaties van de minister Soewarto Moestadja, Assembleevoorzitter Jennifer Simons en Melvin Bouva namens de initiatiefnemers woensdag om 4.25 uur afgesloten.

De oppositieleden Chan Santokhi, Paul Somohardjo, Ingrid Karta-Bink, Partricia Etnel, Mahinder Jogi, Diana Pokie, Edward Belfort, Krishna Mathoera en Asiskumar Gajadien hebben herhaaldelijk gewezen op de ernstige gevolgen die deze wet met zich zal meebrengen. Aangegeven werd dat deze wet speciaal in elkaar is getimmerd om Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan in de coalitie te houden. Wat er bij de oppositie niet in kan is dat er een compleet nieuwe wet in de vorm van nota van wijziging is ingediend, waarbij zelfs de titel ingrijpend is veranderd. Er is veel kritiek op geleverd dat rechterlijke vonnissen met deze wet rond de terugroeping teniet worden gedaan. De oppositie vindt dat De Nationale Assemblee de trias politica schaadt door beperking op te leggen aan rechterlijke vonnissen, die bij voorraad uitvoerbaar zijn. Aangevoerd werd dat zoveel haast aan de dag wordt gelegd, omdat donderdag de rechtszaak tegen de Assembleevoorzitter, Sapoen en Chitan verder wordt behandeld. Met deze wet wordt er ingegrepen in de rechtszaak die bij de rechter onder de hamer is.

Santokhi, Etnel, Somohardjo en Mathoera haalden aan dat de rol van politieke partijen aan banden wordt gelegd met deze wet. Zij voorspelden dat er rechtsprocessen zullen komen tegen De Nationale Assemblee. Dat kan door deze wet niet voorkomen worden. Santokhi voerde aan dat de politieke partijen juridische entiteiten zijn met goedgekeurde statuten. Mathoera benadrukte dat aan het verenigingsrecht wordt getornd. Etnel voerde aan dat de democratische staatsordening van de Republiek Suriname wordt vertrapt. Met deze wet wordt het dictatoriale beleid van het systeem tot uiting gebracht. De staatsordening van het land is volgens Etnel kapot geslagen.

André Misiekaba, voorzitter van de commissie van rapporteurs, stelde dat het om een heel goede wet gaat. Volgens hem willen machtswellustelingen er alles aan doen om de regering ten val te brengen. "Blijf dromen, dat gaat niet gebeuren." Hij voerde aan dat de rechterlijke macht juist een grote dienst wordt bewezen met deze wet, want de vorige was een paskwil. Deze wet is broodnodig, zei Misiekaba. Bouva merkte op dat er veel inspanning is gepleegd opdat De Nationale Assemblee in een rustig vaarwater terecht kan komen na zoveel rechtszaken, waarbij volksvertegenwoordigers niet met een deurwaardersexploot naar huis gestuurd worden.

Somohardjo hield de coalitie nu al voor dat het parlement naar de rechter zal worden gebracht om deze wet aan te vechten. Hij merkte op dat de coalitie alles kan doen om wetten te veranderen. De wet van karma kan niet worden gewijzigd. "It's just a matter of time". Minister Moestadja deelde mee dat zodra aan alle formaliteiten is voldaan de minister van Binnenlandse Zaken de wet zal afkondigen in het Staatsblad van de Republiek Suriname. Een dag na afkondiging treedt de wet in werking.

U kunt het initiatiefvoorstel en de laatste nota van wijziging hier downloaden.
pdf-icon.gif Initiatiefvoorstel_terugroeping_volksvertegenwoordigers.pdf     pdf-icon.gif Laatste_nota_van_wijziging.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May